Programi

Linux i Windows padaju dok Mac OS X raste

Linux i Windows padaju dok Mac OS X raste
Linux i Windows padaju dok Mac OS X raste

Statistike za april ove godine koje donosi analitička kompanija Net Applications u vezi operativnih sistema za desktop računala, ukazuju da uprkos novom Windows 10 OS-u koji se sve više širi među korisnicima Microsoftovog operativnog sistema, ekipi iz Redmonda ne cvjetaju ruže, jer su prvi put u posljednjih 10 godina sve verzije Windowsa zajedno pale na ispod 90 odsto korisnika.

Pored toga, statistike otkrivaju da je samo u posljednjih 30 dana došlo do pada prodaje Windowsa za 1,68 odsto na 88,77 odsto..

Situacija nije previše dobra ni za Linux, jer statistike ukazuju da operativni sistema otvorenog koda koji se temelje na njemu, čak i kada se zbroje sve distribucije čine samo 1,65% , te su takođe u padu, jer su donedavno činile 1,78 odsto.

Jedini rast na tržištu desktop operativnih sistema ostvaruje Apple, čiji je Mac OS X tokom aprila ostvario rast od 1,8%, te se nalazi na drugom mjestu s ukupnim učešćem od 9,57%.

Jasno je da glavni razlog pada Linuxa i Windowsa leži u cjelokupnom padu PC tržišta, što je trend kojem očito ne pomažu ni novi Windowsi 10, kao ni recimo Ubuntu 16.04.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije