Programi

Najbolje opcije koje nam donosi novi Android

Najbolje opcije koje nam donosi novi Android
Najbolje opcije koje nam donosi novi Android

Google je prošle nedjelje na svojoj godišnjoj I/O konferenciji za developere predstavio Android O koji će se pojaviti ove jeseni.

Novi Android doneće nekoliko veoma korisnih opcija, a mi vam u nastavku predstavljamo deset najboljih.

Nema više pokvarenih emotikona

Dosadilo vam je da kasno dobijate nove setove smajlića? Android O će se potruditi da se to više nikada ne desi, pa će nova opcija omogućiti developerima da integrišu nove emoji biblioteke koje će automatski popunjavati prazna polja emotikona kojih možda nema na vašoj tastaturi, piše “Mashable”.

Pametno dijeljenje

Android O će moći da razumije šta se nalazi na vašim fotografijama, pa će zbog toga moći da preporuči specifične aplikacije za dijeljenje u zavisnosti od toga, ali i u zavisnosti od vašeg pređašnjeg ponašanja.

"Ukoliko korisnik uslika račun, Android O će preporučiti aplikaciju za praćenje troškova, dok će ukoliko je u pitanju selfi, softver automatski preporučiti neku od aplikacija društvenih mreža", ističu iz Google-a.

Ovo se takođe odnosi na snimke, URL, tekst i druge sadržaje. Telefon će moći da uči šta radite sa različitim sadržajima i na taj način poboljša svoja predviđanja aplikacija.

Jednostavnije ikonice

Android developeri će moći da kreiraju ikonice koje će moći da se podudaraju sa stilovima na različitim uređajima. To znači da, ukoliko vaš telefon obično koristi okrugle ikonice, aplikacije koje nude novi dizajn istih u kockastom bliku, moći će da ih ponude u obliku koji je podrazumijevan na vašem telefonu.

Utišavanje notifikacija

Android O dosta pažnje posvetio je poboljšanju sistema za notifikacije. Jedna od naročito korisnih opcija je mogućnost utišavanja notifikacija za kasnije gledanje.

Bedž na ikonicama 

Jedna od najvećih promjena kada su u pitanju notifikacije je dodavanje takozvanih “bedž notifikacija” na ikonice. Naime, male tačkice pojavljivaće se iznad ikonica aplikacija ukoliko u njima korisnik ima neku nepročitanu notifikaciju. Kao dodatak, korisnik će moći da zadrži prst duže na ikonici kako bi mogao da pogleda nepročitanu notifikaciju.

Pozadinske boje za notifikacije

Još jedna od promjena koje će doživjeti notifikacije jeste mogućnost da ih developeri u svojim aplikacijama oboje. Međutim, korisnici ne treba da očekuju da će njihove notifikacije odjednom postati šarene, jer Google savjetuje developere da ovu mogućnost koriste samo kada su u pitanju veoma bitne notifikacije koje korisnik treba u sekundi da vidi, kao što su pozivi ili navigacija.

Kanali notifikacija

Pored promjena izgleda notifikacija, Android O će korisnicima ponuditi mnogo veću kontrolu, odnosno moći će da biraju šta prvo žele da vide. Ovu funkcionalnost omogućiće opcija pod nazivom “Notification channels”. Pomenuta opcija omogućiće korisnicima da biraju koje tipove notifikacija žele da im različite aplikacije prikazuju.

Novi Android TV “launcher”

Pored toga što će Android TV dobiti nove funkcionalnosti zahvaljujući Google Assistant digitalnom pomoćniku, ova aplikacija dobiće i redizajnirani meni koji će biti fokusiran na istraživanje novih sadržaja.

Novi stilovi za animacije

Android O dodaje podršku za nove stilove animacija koje se zovu “physics-based”. One se oslanjaju na zakone fizike kako bi prikazale visok nivo realizma u animacijama.

Slika u slici 

Nova verzija Androida dobiće podršku da prikazuje sliku u slici u bilo kojoj aplikaciji, a ne samo na YouTube-u, kao što je to do sada bio slučaj. Međutim, biće potrebno vrijeme da developeri ovu funkciju integrišu u svoje aplikacije.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije