Programi

Osmišljen softver za pomoć starim licima

Osmišljen softver za pomoć starim licima
Osmišljen softver za pomoć starim licima

MOSKVA - Italijanski i ruski naučnici osmislili su kompjuterski softver koji olakšava svakodnevni život starih lica koji je predstavljen na Politehničkom univerzitetu Tomsk.

Šef projeksta Fabio Kasati sa Univerziteta Trento rekao je da je sofvter nastao kao odgovor na sve duži život čovjeka i probleme vezane za kvalitet života starih lica, dodajući da će ovaj program biti pušten u rad u Tomsku u decembru.

Naučnici su utvrdili da postoje tri primarna faktora koja određuju kvalitet života starih lica - fizička aktivnost, komunikacija i doprinos društvu, odnosno rad. Ovaj softver je osmišljen za korisnike tablet računara i "pokriva" sva tri  ova faktora, navodi agencija "Sputnjik".

Jedna od aplikacija služi kao lični trener i pokazuje korisnicima osnove fizičke vježbe, dok druga aplikacija pomaže starim licima da budu u kontaktu sa djecom i unucima.

"Postojeći telekomunikacijski alati su previše složeni za stara lica, ne mogu svi na primjer da koriste 'Skajp'", kaže Kasati, dodajući da je ovaj softver manje komplikovan od običnog telefona.

On je rekao da će korisnik morati da pritisne samo jedno dugme i time je automatski ulogovan, bez potrebe traganja za određenim programima i upisivanja podataka u smislu korisničkog imena ili šifre.

Program, takođe, omogućava starim licima da rade od kuće, na primjer da testiraju neki softver.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije