Programi

Trikovi za Gmail na Androidu koji će vam trebati

Trikovi za Gmail na Androidu koji će vam trebati
Trikovi za Gmail na Androidu koji će vam trebati

Googleov servis za e-poštu postao je sveprisutan i na pametnim telefonima. Ovih devet funkcija biće vam od velike pomoći pri upravljanju mailom u pokretu.

Pregledajte nepročitane poruke

Imate li prenatrpano elektronsko poštansko sanduče, potraga za starijim nepročitanim porukama može biti zahtjevna. U aplikaciji Gmail za Android ne postoji dugme koje će vam ponuditi pregled samo nepročitanih poruka, ali postoji način na koji to možete postići.

Kucnite po sličici tražilice i ukucajte is:unread. Dobićete listu poruka koje niste još otvorili. Dodate li u upit još neku riječ, recimo ljetovanje, prikazaće nepročitane poruke koje sadrže tu riječ.

Pretražujte pametnije

Postoji još funkcija kao što je is:, pomoću kojih možete olakšati i ubrzati pretragu. Google na svojim stranicama ima njihovu cijelu listu.

Evo nekoliko naročito korisnih:

from:[ime], to:[ime], cc:[ime] - pretražujte e-poštu po pošiljaocu ili primaocu.

+[riječ], -[riječ] - pretražujte po tačno određenoj riječi ili je isključite iz pretrage.

after:[gggg/mm/dd], before:[gggg/mm/dd] - pretražite poruke poslate ili primljene prije ili nakon određenog datuma.

older_than:[vrijeme], newer_than:[vrijeme] - pretražujte poruke starije od 2d (dva dana), 3m (tri mjeseca), 4y (četiri godine)...

has:attachment, filename:[tip datoteke] - pretražujte po prilogu ili specifičnom tipu datoteke.

Možete im dodavati ključne riječi ili ih kombinovati. Na primjer, newer_than:7d has:attachment report će tražiti e-poštu ne stariju od sedam dana koja ima priloge i koja sadrži riječ report.

Upravljajte pokretima

Možete brzo preletiti svu vašu poštu tako što ćete otvoriti jednu poruku i potom listati pokretom prema lijevo, kao da okrećete stranicu e-knjige.

Poruke možete počistiti iz sandučića tako što ćete ih pokretom pomjeriti prema ivici ekrana . Po početnim postavkama to će arhivirati poruku, što možete promijeniti na brisanje u postavkama. Uklonite li potezom prsta poruku s oznakom, ona će biti uklonjena a poruka arhivirana.

Odaberite više poruka odjednom

Vjerovatno znate da možete da oderete više poruka odjednom u e-sandučiću tako što ćete dugo pritisnuti jednu i potom kucnuti po drugima. Međutim isto ćete postići ako kuckate po šarenim kružićima na lijevoj strani.

Oblikujte svoje poruke

Želite li da obogatite e-poštu koju šaljete s mobilnog formatiranjem, na raspolaganju su vam osnovni alati. Kako biste došli do njih, dugo pritisnite prozor Compose dok kucate e-poštu i odaberite Format.

Pojaviće se ove opcije:

Bold, Italic, Underline, Text color, Text background color, Clear formatting

Riješite se beskonačnih prepiski

Našli ste se u prepisci koja vas se ne tiče, a kojoj se ne nazire kraj, ali ipak želite da je sačuvate? Postoji rješenje. Otvorite jednu od poruka, kucnite na meni s tri tačkice i odaberite Mute. Svi od tog trenutka pristigli odgovori na tu konkretnu prepisku će automatski biti arhivirani.

Dodajte korisničke nalogee koji nisu Gmail

Gmailom možete upravljati i e-poštom koja stiže na servise koji nisu u vlasništvu Googlea.

Otvorite aplikaciju, pa sidebar, i kucnite po strelici usmjerenoj dole, a koja se nalazi uz naziv vašeg korisničkog naloga. Tamo ćete naći podršku za korisničke naloge na Exchangeu, Microsoftov i Yahooov webmail, kao i mogućnost konfiguracije bilo kog POP ili IMAP računa.

Podijelite sadržaj e-maila s drugim aplikacijama

Šta ako poželite da odložite e-poštu u aplikaciju poput Evernotea? To ćete postići dugim pritiskom na riječ u sklopu poruke. Pojaviće se mali plavi tabovi na svakoj strani riječi.

Razvucite ih kako biste označili tekst koji želite da odložite. Potom odaberite Share s malog menija koji će se pojaviti odmah iznad i odaberite aplikaciju u koju ga želite odložiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije