Svemir

Asteroidi bi mogli uništiti čovječanstvo

Asteroidi bi mogli uništiti čovječanstvo
Asteroidi bi mogli uništiti čovječanstvo

Lord Martin Ris, Brajan Koks, Ričard Dokins i još 100 stručnjaka sastalo se u Londonu kako bi razgovarali o najvećim prijetnjama po ljudski rod.

Oni su pozvali svjetske vlade da ulože zajedničke napore u stvaranje sistema otkrivanja asteroida i spriječavanje onih sa velikim dimenzijama da stignu do Zemlje.

Usvojili su deklaraciju kojom se apeluje na države da preduzmu sve korake i razviju potrebne sisteme za praćenje asteroide blizu naše planete, kao i da se sljedeće godine svečano obilježi 30. jun, kada je pao asteroid u Tungusku u Sibiru, kao Dan asteroida, prenosi RTS.

Prema njihovom mišljenju, proglašavanje Dana asteroida pomoglo bi podizanju svijesti o opasnosti koju nebeska tijela predstavljaju po čovječanstvo.

„Naši preci su bili u pravu kada su vjerovali da nebesa i kretanje svemirskih tela utiču na život na Zemlji. Samo ne na način na koji oni mislili. Ponekad ta nebeska tijela mogu da nalete na našu planetu. Zato moramo da ih pronađemo prije nego oni nas“, rekao je Ris.

Deklaracij usu potpisali naučnici, umjetnici, astronauti i poslovni ljudi iz više od 30 zemalja.

Udar asteroida u Tungusku 30.juna 1908. godine uništio je sav život u radijusu od 2.150 kilometara kvadratnih.

„NASA je uradila odličan posao pronalaženjem onih najvećih objekata - onih koji bi uništili ljudsku rasu. Međutim, tih ogromnih nema mnogo i izuzetno je mala šansa da predstavljaju opasnost. Mene više brinu oni 'srednji' koji bi uništili grad i unazadili svjetsku ekonomiju na nekoliko stotina godina“, ističe Ed Lu, astronaut koji je već tri puta boravio na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Doktor Brajan Mej, astrofizičar i gitarista grupe „Kvin“, takođe podržava plan.

„Što više sznajemo o asteroidima i kakvu štetu mogu da prouzokuju, sve jasnije postaje da čovečanstvo živi na veresiju. Trenutno znamo za manje od jedan odsto svemirskih objekata koji mogu da se porede sa onim koji je udario u Sibir 1908. godine. Niko ne zna kada će sljedeći veliki da udari, a samo nam je jedan potreban“, objašnjava Mej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije