Svemir

Astronauti ponovo na Mjesecu 2025. godine

Astronauti ponovo na Mjesecu 2025. godine
Foto: Arhiva | Astronauti ponovo na Mjesecu 2025. godine

U julu se obilježava 55 godina od prvog dolaska čovjeka na tlo Zemljinog satelita. Kosmonauti u misiji "Artemida dva" uveliko se spremaju za svemirsko putovanje.

 

Polovinom 2024. Američka svemirska agencija obilježiće 55 godina od prvog dolaska ljudske posade na Mjesec u misiji "Apolo 11".

Podsjećamo, 20. jula 1969. godine američki vojni pilot i astronaut Nil Armstrong stupio je na tlo Zemljinog satelita i ostao je upamćen kao prvi u istoriji čovječanstva koji je stigao na Mjesec.

Nasa je nedavno objavila fotografiju iz ove svemirske akcije na kojoj je Baz Oldrin, astronaut SAD, snimljen na Mjesečevom tlu pored američke zastave. Oldrin je drugi čovjek koji je stao na površinu Zemljinog satelita. Iako je ovom misijom bila oduševljena čitava planeta, početkom 21. vijeka pojavile su se teorije zavjere po kojima je slijetanje na Mjesec bila lažna vijest. U više intervjua Oldrin je negirao ovakve tvrdnje, baš kao što su to preko medija činili i zvaničnici Nase. Poslije "Apola 11" organizovano je još šest misija, a posljednji put čovjek je stao na Mjesečevo tlo u decembru 1972. godine u misiji "Apolo 17".

Više od pola vijeka čeka se nova svemirska avantura u kojoj će kosmonauti krenuti put Mjeseca. Posljednjih godina organizovano je više misija koje su imale za cilj spuštanje letjelica sa robotima na Mjesečevu površinu, radi ispitivanja, a na Međunarodnoj svemirskoj stanici već nekoliko godina smjenjuju se posade koje tamo provode po šest mjeseci sprovodeći najrazličitija istraživanja.

U svemirskoj operaciji Nase nazvanoj "Artemida" krajem 2022. godine organizovano je putovanje svemirskog modula "orion", koji je proveo petnaestak dana u vasioni obilazeći oko Mjeseca i prikupljajući podatke dragocijene za buduće misije. Četiri astronauta Nase uveliko se spremaju za put u kosmos u "Artemidi dva", u kojoj će u svemirskoj letjelici "orion" provesti desetak dana u kosmosu kružeći oko Mjeseca. Ova akcija je prvo bila zakazana za 2024, ali je ipak pomjerena za narednu godinu.

(Politika Magazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije