Svemir

Četiri aplikacije za gledanje krvavog Supermjeseca (FOTO)

Četiri aplikacije za gledanje krvavog Supermjeseca (FOTO)
Četiri aplikacije za gledanje krvavog Supermjeseca (FOTO)

Nije potrebno da budete astronom kako biste uživali u svakodnevnim čudima koja nam svemir priređuje, a jedno od njih nam je izuzetno blizu. Reč je o Supermjesecu koji će se pojaviti u noći 27. na 28. septembar.

Star Chart

Ova aplikacija koristi 3D simulaciju i GPS pozicioniranje kako biste mogli da vidite zvijezde sa svih krajeva svijeta. Potrebno je samo da usmjerite kameru ka nebu i aplikacija će sama izračunati gde se nalazite, te vam na telefonu pokazati gde se koja zvijezda nalazi. Ukoliko želite da vidite pogled nekoga iz Amerike ili Azije, dovoljno je da ukucate koordinate i zvijezde će vam se same pokazati.

Nightcap Pro

Da li vas je ikada nerviralo što telefonom ne možete da zabilježite lijepu prirodnu pojavu, pogotovo ako se nalazi na nebu? E, pa ova aplikacija vam to omogućava. Nightcap umanjuje vještačko svjetlo na ulicama, kako bi se što ljepše vidjelo nebo i tako možete da zabilježite sjajne fotografije.

Scope Nights

Ovo je jednostavno nezaobilazna aplikacija za sve astronome. Scope nights prati vremensku prognozu na cijeloj planeti i daje vam informacije gdje je najpogodnije mjesto za gledanje zvijezda, bez da brinete kako će vam oblaci pokvariti doživljaj.

Luna Solaria

Pomoću ove aplikacije možete tačno da pozicionirate mjesec i sunce na nebu, a ona će vam takođe otkriti kada će mjesec biti najviši na nebu.

Supermjesec, koji će u isto vrijeme biti i "krvav" nije tako redak astronomski fenomen, ali će ovaj koji nam se sprema večeras biti poslednji takve vrste za narednih 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije