Svemir

Čobani našli ostatke ruske svemirske letjelice

Čobani našli ostatke ruske svemirske letjelice
Čobani našli ostatke ruske svemirske letjelice

Ostaci ruske svemirske letjelice Progres, koja se srušila ubrzo poslije lansiranja na misiju snabdijevaja Međunarodne svemirske stanice (MSS), pronađeni su u sibirskoj oblasti Tuva, na granici sa Mongolijom, javile su lokalne vlasti.

Čobani su ovog vikenda pronašli dva komada letjelice, uključujući i veliki okrugli objekat u planinskom dijelu ove sibirske oblasti. Još jedan manji komad nađen je u dvorištu jedne kuće u selu Eilig-Kem, rekao je guverner te oblast Šolban Kara-ol.

Nije registrovan nikakav viši stepen radijacije niti hemijskih supstanci u vazduhu, rekao je on i pozvao mještane da svakako ne dodiruju komade letjelice ukoliko nadju još neki. Kontakt sa letjelicom bez posade Progres MS-O4 izgubljen je prošlog četvrtka, ubrzo poslije njenog lansiranja na raketi Sojuz sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Timovi ruskog ministarstva za vanredne sitaucije u Sibiru pročešljali su detaljno oblast u kojoj se pretpostavljalo da se letjelica srušila.

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je u četvrtak da se letjelica raspala u atmosferi  ubrzo poslije polijetanja, i pošto je izgubljen kontakt sa njom. Ona je nosila oko 2,5 tone vode, goriva, hrane i drugih potrepština za Međunarodnu svemirsku stanicu. Gubitak letjelice mogao je biti izazvan požarom u pregradama za sagorijevanje motora na trećem spratu rakete, rekao je jedan izvor iz ruske svemirske agencije. Drugi izvor rekao je ruskoj novinskoj agencija Ria Novosti da je problem vjerovatno povezan s lošim kvalitetom sklopa motora rakete. Roskosmos je saopštio odmah poslije nezgode da ovaj gubitak neće uticati na normalno funkcionisanje opreme na Međuarodnoj svemirskoj stanici, i opstanak posade na njoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije