Svemir

"Crvena uzbuna" zbog sve većeg rasta temperature

"Crvena uzbuna" zbog sve većeg rasta temperature
Foto: Pixabay/Ilustracija | "Crvena uzbuna" zbog sve većeg rasta temperature

Svi veliki globalni klimatski rekordi oboreni su prošle godine, a 2024. bi mogla biti još gora, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija.

Generalni sekretar ove organizacije Seleste Saulo oglasila je tim povodom "crvenu uzbunu" svijetu, a posebno je zabrinuta zbog toplote okeana i smanjenja morskog leda.

Meteorološka agencija UN je u svom godišnjem izvještaju o stanju globalne klime saopštila da je prosječna temperatura dostigla najviši nivo u 174 godine vođenja evidencije i da je ona trenutno 1,45 stepeni Celzijusovih iznad predindustrijskog nivoa.

Temperatura okeana takođe je dostigla najviši nivo u posljednjih 65 godina prikupljanja podataka, pri čemu je preko 90 odsto mora tokom godine bilo izloženo toplotnim talasima, što je nanijelo štetu sistemima hrane, navode i ove organizacije.

"Zajednica Svjetske meteorološke organizacije oglašava crvenu uzbunu svijetu. Ono čemu smo bili svjedoci 2023. godine, posebno sa toplotom okeana bez presedana, povlačenjem glečera i sa gubitkom antarktičkog morskog leda, predstavlja razlog za naročitu brigu", rekla je Saulova, koja je na čelu Organizacije od januara.

Ona je dodala da je toplota okeana posebno zabrinjavajuća jer je "skoro nepovratna" i da su za proces hlađenja potrebni milenijumi.

"Trend je zaista veoma zabrinjavajući i to zbog karakteristika vode koja zadržava toplotni sadržaj duže od atmosfere", rekla je ona.

Šef službe za praćenje klime pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji Omar Badur rekao je novinarima da postoji "velika vjerovatnoća" da će u 2024. godini biti postavljeni novi toplotni rekordi i da je godina nakon klimatskog fenomena "El Ninjo" obično još toplija.

Izvještaj je ukazao na veliki pad količine morskog leda na Antarktiku, koja je na vrhuncu bila manja za milion kilometara kvadratnih u odnosu na prethodni negativni rekord. To je oblast po površini uporediva sa Egiptom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije