Svemir

Francuz snimio satelit koji pada na Zemlju (Video)

Francuz snimio satelit koji pada na Zemlju (Video)
Francuz snimio satelit koji pada na Zemlju (Video)

PARIZ – Amaterski astronom iz Pariza Tijeri Lego snimio je iznad sjevernog dijela Francuske američki satelit koji je ispao iz orbite i počeo da pada na Zemlju.

Video-snimak je napravljen 15. septembra, a Lego, koji je po obrazovanju inženjer, uporebio je specijalno prilagođenu kameru i svoj kućni teleskop, prenosi Bi-Bi-Si.

Američka agencija Nasa saopštila je da će sateltit težine pet tona, star 20 godina, pasti na Zemlju oko 24. septembra, te da je rizik da neko na Zemlji nastrada 1 prema 3 200.

Satelit se kreće brzinom od osam kilometara u sekundi i mogao bi da padne bilo gdje između 57 stepeni sjeverne geografske širine i 57 stepeni južne geografske širine, što obuhvata najveći dio naseljenih područja na planeti.

Veći dio satelita raspašće se i izgorjeti pri ulasku u atmosferu. Naučnici su identifikovali 26 odvojenih dijelova koji bi mogli da izdrže pad kroz atmosferu, a krhotine bi mogle da budu rasute u pojasu širine 400 do 500 kilometara.

Nasa  je saoštila da će naučnici moći da objave precizniju prognozu o mjestu pada satelita dva sata prije njegovog ulaska u atmosferu.

Američka agencija napomenula je da niko nikada nije povrijeđen od objekata koji su ponovo ušli u našu atmosferu iz svemira.

Mark Metni, naučnik Nasinog Programa za orbitalni otpad izjavio je da u ovakvim situaicjama "uvijek postoji zabrinutost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije