Svemir

Gradnja sela na Mjesecu (VIDEO)

Gradnja sela na Mjesecu (VIDEO)
Gradnja sela na Mjesecu (VIDEO)

Nučnici ESA-e predstavili metodu za gradnju naselja na Mjesecu.

Jan Woerner, generalni direktor Evropske svemirske agencije ima novu viziju vezanu uz istraživanje svemira. On namjerava da na Mjesecu sagradi stalnu bazu koja će biti u potpunosti otvorena, odnosno dostupna za boravak i korištenje svim svjetskim nacijama, prema uzoru na Međunarodnu svemirsku stanicu ISS.

Woerner kaže da čovječanstvo nikada nije bilo stalno prisutno na Mjesecu, pa bi njegova vizija onoga što naziva "Mjesečevim selom" bila veliki korak u istraživanju svemira.

Kako bi se gradnja takve baze olakšala i ubrzala, Woerner misli da taj projekat mora biti međunarodnog karaktera, što znači da bi u lansiranju, izradi i prevozu opreme i mašina, kao i gradnji objekata učestvovale sve nacije koje već razvijaju svoje programe za slijetanje na Mjesec, poput SAD-a, Rusije, Kine, Japana i članica ESA-e.

Ovih dana u Europskom astronautskom centru u Kelnu održana je radionica u kojoj su predstavljeni koncepti gradnje naselja na Mjesecu, a ključna poruka je bila da se za to mogu koristiti resursi s Mjeseca, poput metala, minerala i vodenog leda.

Što se tiče gradnje stambenih objekata, oni moraju biti zaštićeni od zračenja i mikrometeora, pa je ideja da se na Mjesec pošalje robotska misija koja bi prvo postavila neku vrstu kupole na naduvavanje, a zatim bi specijalni rover od dna prema vrhu stavljao sloj po sloj mjesečevog regolita. Procjena naučnika je da bi gradnja jedne takve "kuće" trajala oko tri mjeseca, a detalje možete pogledati u ovom videu.

Kako se ništa ne bi prepustilo slučaju, naučnici ESA-e su započeli testiranje ove metode gradnje na Zemlji i to u Vulkanskom parku u Mayen-Koblenzu u blizini Kelna, gdje su postavili instrumente za analizu sastava vulkanskog kamenja koje je vrlo slično kamenju na Mjesecu i na Marsu. Taj eksperiment je ustanovio da spektrometarski instrument može precizno analizirati uzorke i prepoznati koji su materijali pogodni za iskorištavanje u gradnji, a u sljedećim ekperimentima naučnici će izvesti čitavu simulaciju gradnje predloženim metodama.

Astronaut ESA-e Andreas Mogensen navodi da gradnja naselja na Mjesecu zahtijeva razvoj velikog broja tehnologija koje će to omogućiti, od gradnje raketa, pa do transfernih letjelica za slijetanje na Mjesec i gradnje baze, pa bi Woernerova vizija mogla biti ostvarena tek kroz 20 godina. Woerner kaže da je kod ovog projekta povratka na Mjesec dobro to što u startu ne zahtijeva velika ulaganja. Sve će započeti mali projekti raznih zemalja koji su već u fazi realizacije, a potom svi zajedno mogu sarađivati na projektima od opšte koristi, poput gradnje teleskopa na tamnoj strani Mjeseca i gradnje stalne lunarne stanice.

Do sada se pokazalo da svemir može spajati razne nacije i omogućiti međunarodnu saradnju i toleranciju bez obzira na političke i kulturne razlike, pa Woerner smatra da će takav biti i projekt uspostavljanja stalne prisutnosti čovječanstva na našem prirodnom satelitu.

(NN,vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije