Svemir

Kako bi izgledalo slijetanje na Pluton? (VIDEO)

Kako bi izgledalo slijetanje na Pluton? (VIDEO)
Kako bi izgledalo slijetanje na Pluton? (VIDEO)

Naučnici američke svemirske agencije NASA su kreirali video-snimak kojim pokazuju kako bi moglo da izgleda slijetanje na Pluton.

Više od 100 fotografija koje je zabilježila Nasina letjelica "New Horizons" tokom prilaska i preleta patuljaste planete tokom šest nedjelja u ljeto 2015. godine, iskorišćeno je za kreiranje video-snimka.

Video-snimak počinje pogledom na udaljeni Pluton i njegov najveći mjesec Čaron, a potom slijedi približavanje do 24 km iznad visokih planina na ledenim ravnicama.

"Prije samo godinu dana, Pluton je bio samo tačka u daljini. Ovaj video-snimak pokazuje kako bi bilo približavati se patuljastoj planeti u svemirskoj letjelici", izjavio je naučnik Alan Stern.

U četvrtak je obilježena jedanaesta godišnjica Nasine letjelice "New Horizons". Ona je preletjela Pluton 14. jula 2015. godine te je bila udaljena samo 12.500 km od patuljaste planete. Snažne teleskopske kamere su zabilježile objekte manje od fudbalskog igrališta.

Letjelica je sada stotinu miliona kilometara udaljena od Plutona, a njena sljedeća meta je mala ledena stijena 2014 MU69, do koje će stići do 1. januara 2019. godine.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije