Svemir

Komunikacioni satelit "MeksSat-1" nestao nakon lansiranja

Komunikacioni satelit "MeksSat-1" nestao nakon lansiranja
Komunikacioni satelit "MeksSat-1" nestao nakon lansiranja

MOSKVA - Meksički komunikacioni satelit lansiran na ruskoj raketi tipa "Proton-M" najvjerovatnije je nestao nekoliko minuta po lansiranju, prenose ruski mediji.

Mediji navode da proces lansiranja nije izveden prema planu pošto je telemetrijski sistem za navođenje prestao da funkcioniše.

Telemetrija je otkazala svega minut prije nego što je satelit "MeksSat-1" trebalo da bude postavljen u orbitu, a zvaničnici agencije "Roskosmos" pokušavaju da ustanove šta se zaista dogodilo.

"Ne znamo o čemu je riječ, ali vjerovatno otpadanje trećeg dijela rakete nije proteklo po planu", naveo je neimenovani izvor iz ruske svemirske agencije "Roskosmos".

Neimenovani izvor rekao je agenciji Interfaks da su, prema prvim informacijama, treći dio rakete i meksički satelit vjerovatno pali u ruskom regionu Čita, te da je Ministarstvo za vanredne situacije upozoreno.

"MeksSat-1", satelit težak 5,4 tona, proizvela je kompanija "Boing setlajt sistem", po nalogu meksičke vlade.

Prethodno je bilo planirano da satelit bude poslat u orbitu 29. aprila, ali je to odgođeno na zahtjev kompanije "Boing setlajt sistem", pošto je trebalo još vremena za testiranje.

Raketa tipa "Proton" posljednji put lansirana je 29. marta, kada je u orbitu postavljen ruski komunikacioni satelit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije