Svemir

NASA odbrojava pred sutrašnji pad satelita

NASA odbrojava pred sutrašnji pad satelita
NASA odbrojava pred sutrašnji pad satelita

KEJP KANAVERAL - Američka svemirska agencija NASA odbrojava posljednje sate pred očekivani pad njenog starog istraživačkog satelita od šest tona na Zemlju, koji se očekuje sutra popodne po istočnom američkom vremenu.

NASA je, međutim, saopštila da je "još prerano da bi se sa više izvjesnosti predvidjelo tačno vrijeme i lokacija njegovog ulaska u atmosferu".

Imajući u vidu da tri četvrtine Zemljine površine čine okeani, velika je vjerovatnoća da će satelit bez ozbiljnih posljedica pasti u vodu.

U saopštenju izdatom sinoć, NASA je navela da se ne očekuje da će satelit proći iznad Sjeverne Amerike. Njegov ulazak u atmosferu Zemlje očekuje se sutra, a zbog sagorijevanja usljed brzine raspašće se na dijelove.

Kako se navodi, očekuje se da se satelit raspadne na više od 100 dijelova kad uđe u Zemljinu atmosferu, od kojih će većina sagorjeti.

Procjenjuje se da će preživjeti oko 26 dijelova, težine od 90 kilograma, ali da će na Zemlju pasti samo oni sastavljeni od najtežih metala.

Dijelovi satelita bi mogli da se raspu po teritoriji površine oko 800 kilometara.

Stručnjaci NASA ranije su procijenili da je vjerovatnoća da bilo ko bude povrijeđen jedan prema 3.200.

Satelit nema nikakvo preostalo gorivo i ne nosi nikakve opasne supstance.

Istraživački satelit NASA star 20 godina najveća je svemirska letjelica američke kosmičke agencije koja će pasti bez kontrole na Zemlju u posljednje 32 godine.

Ukoliko neke krhotine američkog satelita padnu na teritoriju van SAD i nanesu neku štetu biće odgovorna američka vlada prema Sporazumu o svemiru iz 1967. i Konvencije o odgovornosti iz 1972.

Zemlja na čiju teritoriju bi krhotine eventualno pale dužna je, takođe, da SAD vrati sve dijelove satelita, jer je on američka imovina i NASA želi da ih ispita, a i neki dijelovi bi mogli da budu opasni (na primjer, rezervoari za raketno gorivo mogli bi da sadrže otrovni hidrazin).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije