Svemir

NASA odgodila lansiranje rakete SLS do 2019

NASA odgodila lansiranje rakete SLS do 2019
NASA odgodila lansiranje rakete SLS do 2019

Američka svemirska agencija NASA odgodila je do 2019. prvo lansiranje nove rakete SLS koja bi trebala u lunarnu orbitu postaviti kapsulu Orion.

Prvo lansiranje Space Launch Systema (SLS) NASA je planirala za novembar 2018., ali planovi su prolongirani zbog tehničkih problema u razvoju SLS-a i Oriona, kao i zbog materijalne štete koju je tornado nanio tvornici raketa u Nju Orleansu.

Zbog te odgode drugi let rakete može se očekivati tek nakon 2021. godine, rekao je funkcioner NASA Vilijam Gerstenmajer. 

Lansiranje SLS je dio dugoročnog NASA programa kojim bi se u konačnici tom raketom trebala na Mars poslati letjelica s ljudskom posadom. Planirani budžet za taj program do 30. septembra 2018. iznosi 23 milijarde dolara, objavila je NASA. "Mi zapravo stvaramo sistem. To je puno, puno više od samo jednog leta", rekao je Gerstenmeier.

Prva verzija rakete trebala bi imati sposobnost podizanja u Zemljinu orbitu tereta od oko 77 tona, a u kasnijim verzijama očekuje se da će SLS moći u orbitu ponijeti i dvostruko više tereta.

(HRT)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije