Svemir

NASA pronašla nestali satelit nakon dvije godine

NASA pronašla nestali satelit nakon dvije godine
NASA pronašla nestali satelit nakon dvije godine

Nakon 22 mjeseca pokušavanja da se stupi u kontakt s izgubljenom letjelicom STEREO - B, u nedjelju je završila potraga, kada je svemirska mreža "Deep Space" uočila signal satelita.

Stručnjaci iz NASA još uvijek ne znaju da li je letjelica funkcionalna i može li, nakon toliko vremena, da nastavi sa zadaćom zbog koje je poslata u svemir, a to je istraživanje aktivnosti Sunca.

Dvije letjelice naziva STEREO-B i STEREO-A poslate su u svemir kako bi na Zemlju slale aktivnosti Sunca, te da naučnike opskrbljavaju novim i svježim informacijama o aktivnosti naše najbliže zvijezde. Kada su poslate u svemir očekivalo se da će raditi svoj posao do 2008. godine, ali i jedna i druga letjelica potrajale su mnogo duže.

Problemi sa satelitom STEREO-B počeli su 1. oktobar 2014. godine kada je prvi put prekinut signal između letjelice i NASA-inog centra za prikupljanje podataka.

Iako duge dvije godine NASA-ini stručnjaci nisu znali gdje se letjelica nalazi, bili su pripremljeni na to. Zbog njene putanje i zbog činjenice da se zadržala u svemiru mnogo duže nego što je planirano, bilo je samo pitanje vremena kada će početi obilaziti područje s kojeg je, zbog velike površine Sunca, nemoguće poslati signal na Zemlju.

STEREO-A i STEREO-B letjelice imaju opremu koja predviđa 'gubljenje signala'. Letjelice imaju ugrađen sistem prema kojem, kada se izgubi signal i komunikacija sa Zemljom, unutar 72 sata ga same ga pokušaju vratiti.

Kada je signal s letjelicom STEREO-B počeo slabiti, NASA je primila signal koji je bio izuzetno slab, te se očekivalo da je to posljednji kontakt s ovom letjelicom. Ali NASA-ini naučnici nisu prestali da traže satelit. Iako nisu moglui više da se oslone na podatke te letjelice, svakog dana su provjeravali signal i tako gotovo dvije godine. Njihova upornost se na kraju isplatila, piše Mashable.

 

 

(Dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije