Svemir

Naučnici otkrili pravu istinu o Suncu

Naučnici otkrili pravu istinu o Suncu
Foto: Ilustracija | Naučnici otkrili pravu istinu o Suncu
N.N.

Naše Sunce je baš kao i sve druge zvijezde i nije neobično zbog svojih magnetnih polova čiji se ciklus promijeni na svakih 11 godina, rekli su naučnici.

Izvještaj koji je objavljen u žurnalu „Science“ otkriva da li je zvijezda našeg solarnog sistema ciklična kao i druge susjedne zvijezde.

“Razjasnili smo osnovni mehanizam koji određuje dužinu ovih ciklusa, što nam pomaže da razumemo sam ciklus na duži period“, kaže autor Antoan Strugarek, istraživač na Univerzitetu u Montrealu.

“Tako možemo reći da li će sljedeći magnetni ciklus Sunca za 10 ili 20 godina biti intenzivan, dugačak ili kratak, a to nam pomaže da razmotrimo i kakve satelite da postavimo u orbitu i kada je najpovoljnije vrijeme za njihovo lansiranje.“

Aktivnost Sunca varira u jedanaestogodišnjem ciklusu, a promjene pokreće magnetno polje Sunca.

Naučnici već dugo vjeruju da je naše Sunce bilo neobično jer nije odgovaralo magnetnim ciklusima zabilježenim na drugim zvijezdama.

Tako su istraživači izvodili seriju simulacija zvjezdanih magnetnih polja i pokazali da magnetni ciklus Sunca zavisi od brzine rotacije i sjajnosti, navodi se u izvještaju.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije