Svemir

Naučnici pronašli galaksiju od koje je sve počelo

Naučnici pronašli galaksiju od koje je sve počelo
Naučnici pronašli galaksiju od koje je sve počelo

Astronomi Evropske južne opservatorije u Čileu otkrili su udaljenu galaksiju bez koje ne bismo postojali.

Galaksija poznata kao Cosmos Redshift 7 (CR7), čije je ime inspirisano fudbalerom Kristijanom Ronaldom, tri puta je svjetlija od bilo koje druge galaksije i rođena je prije oko 12,9 milijardi godina, kada je svemir bio vrlo mlad.

Stručnjaci su dugo vjerovali da su u to vrijeme zvijezde formirali samo vodonik, helijum i mali tragovi litijuma, a da su metali nastali kasnije i formirali mlađe zvijezde, poput Sunca.

Prema teoriji, najstarije zvijezde bile su stotinama hiljada puta veće od Sunca, a kako su "umirale", rasijavale su svoje ostake po svemiru, što je dovelo do nastanka prvih teških elemenata, poput kiseonika, ugljenika i gvožđa. Međutim, nije bilo dokaza da su takve zvijezde postojale, sve do sad.

Instrumenti su otkrili svijetloplavi oblak u CR7 koji vjerovatno sadrži samo vodonik i helijum, a da najstarije zvijezde u galaksiji uopšte ne sadrže metale. Drugim riječima, "to su zvijezde koje su formirale prve teške atome koji su nam naposlijetku omogućili da nastanemo", kažu astronomi u saopštenju, prenosi B92.

Takođe, studija je pokazala da se stare zvijezde mogu naći i u svijetlim galaksijama, a ne samo onim mračnim, koje je vrlo teško naći, pa se naučnici nadaju da će ubuduće lakše pronalaziti takve zvijezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije