Svemir

Nešto se čudno događa na Uranu

Nešto se čudno događa na Uranu
Nešto se čudno događa na Uranu

Stručnjaci su godinama mislili da je sedma planeta Sunčevog sistema samo tihi džin, ali jedan astronom Univerziteta u Arizoni smatra da se mnogo toga više krije ispod njegove mirne površine.

Erih Karkoška otkrio je da se južna hemisfera Urana obrće na način koji naučnici do sad nisu opazili.

"Neobična rotacija južne polulopte Urana vjerovatno je posljedica neobičnih događaja unutar planete", napisao je on u saopštenju.

"Iako priroda tih događanja i interakcije sa atmosferom nisu poznata, činjenica je da zahvaljujući ovome naučimo nešto više o ovoj džinovskoj planeti".

Karkoška je svoje rezultate predstavio tokom sastanka Odjeljenja za planetologiju Američke astronomske asocijacije, prenosi Phys.org.

Astronomi odavno pokušavaju da otkriju više o unutrašnjosti gasovitih planeta, ali bez većeg uspjeha.

"Ranija posmatranja ovih planeta u Sunčevom sistemu ukazivala su da se one obrću na uobičajen način, što znači da su stope rotacije sjeverne i južne hemisfere otprilike iste. Moje analize pokazuju da su stope rotacije na višim geografskim širinama asimetrične, a neke južne se rotiraju oko 15 procenata brže od sjevernih".

Planete sačinjene od gasa obično imaju gustu i zamagljenu atmosferu koja se rotira istom brzinom oko sjeverne i južne hemisfere. Ono što Uran čini drugačijim od ostalih je to što ima konvektivne oblake koji nastaju kondenzacijom i koji se protežu na stotine kilometara, objašnjava Karkoška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije