Svemir

Od spektakla nema ništa, kometu spržilo Sunce

 Od spektakla nema ništa, kometu spržilo Sunce
Od spektakla nema ništa, kometu spržilo Sunce

BEOGRAD - Od najave spektakla da bi tokom decembra jednu od najsjajnijih kometa ISON mogli da vidimo "golim okom" nema ništa, jer se ona raspala i nestala tokom prolaska pored Sunca.

Kako je Tanjugu potvrdio direktor Astronomske opservatorije Beograd Zoran Knežević, kometa je po satelitskim podacima potpuno spržena  neposredno prije dolaska u Perihelion (najbliža tačka suncu), pojas u kojem su temperature jako visoke.

ISON se definitivno raspao, a za ono što je ostalo od komete, naučnici još utvrđuju da li je kamenje, prašina ili rep komete, rekao je Knežević i istakao da je u svemiru "stanje redovno".

Tamo se, kako kaže, stalno nešto događa na šta možemo da obratimo pažnju, ali sa druge strane nema ništa što bi moglo da bude dramatično i da izazove veliku brigu.

Rojters je sinoć javio da se pet i po miliona godina dugo putovanje komete u unutrašnji solarni sistem okončalo njenim obilaskom oko Sunca, nakon čega je kometa nestala bez traga.

Kometa ISON otkrivena je prošle godine kada je još bila daleko od Jupitera, a naučnici i javnost su se nadali da će tokom decembra prisustvovati spektakularnom prizoru kada ona bude vidljiva na nebu iznad Zemlje.

ISON je prošao samo 1,2 miliona kilometara od površine Sunca, što je rastopilo kometu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije