Svemir

Povratak "Sojuza" na Međunarodnu svemirsku stanicu

Povratak "Sojuza" na Međunarodnu svemirsku stanicu
Povratak "Sojuza" na Međunarodnu svemirsku stanicu

Ruska raketa-nosač "Sojuz“ s astronautima iz Rusije, Japana i SAD danas je pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu, prenijela je televizijska stanica američke svemirske agencije NASA.

Kapsula se u 4.45 sati po centralnoevropskom vremenu (5.45 po našem vremenu) povezala sa svemirskom stanicom, koja se nalazi na 400 kilometara iznad zemlje, preneo je AFP.

Kosmonauti Oleg Kononenko iz Rusije, Kjel Lindngren iz SAD-a i Kimija Jui iz Japana poletjeli su sa ruskog kosmodroma u Kazahstanu „Bajkonur“ sinoć u 23.02 časa.

solarni uređaj koji prikuplja sunčevu energiju nije ktiviran na vrijeme, ali to nije uticalo na let jer su drugi funkcionisali, navela je NASA.

Raketa je stigla u orbitu 15 minuta nakon lansiranja i obišla Zemlju četiri puta prije nego što je pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Američkom i japanskom astronautu to su prva putovanja u svemir.

Jui je na konferenciji za štampu rekao i da je sa sobom nosio suši kako bi počastio ostatak posade.

Naučnici širom svijeta, kao i svi zaljubljenici u svemir, sinoć su posmatrali lansiranje, izvedeno dva mjeseca nakon što je ruski svemirski teretni brod bez ljudske posade „Progres“ izgoreo u atmosferi kada su ruski inženjeri sa Zemlje izgubili kontrolu nad njim.

Uzrok pada „Progresa“, kako navode ruski inženjeri, bio je kvar na raketi „Sojuz“.

Druga ruska teretna letelica lansirana je uspešno početkom jula.

(RTS)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije