Svemir

Promrzle biljke koje su proklijale na Mjesecu

Promrzle biljke koje su proklijale na Mjesecu
Foto: Twitter | Promrzle biljke koje su proklijale na Mjesecu
N.N.

Sjemenke pamuka koje su prije nekoliko dana proklijale na Mjesecu, a koje su stigle na Zemljin prirodni satelit kineskom misijom "Chang'e-4" na njegovu "tamnu" stranu, promrzle su.

Mladice ipak nisu mogle da izdrže hladnoću i temperaturu od minus 130 stepeni Celzijusovih, prenosi "Space.com".

Prije nekoliko dana kineski naučnici su objavili fotografije na kojima se vidi proklijalo sjeme pamuka. Na Mjesec su, osim sjemenki pamuka, "odletjeli" i krompir, uljana repica, kvasac i jaja voćnih mušica. Njihove fotografije međutim, nisu objavljene.

Eksperiment - koji je počeo samo nekoliko sati nakon istorijskog spuštanja letelice u krater Von Karman - imao je za cilj da proceni kako biljke i životinje rastu i razvijaju se u ovom okruženju. Mjesečeva površina ima nisku gravitaciju, visoki nivo zračenja i ekstremne temperaturne promjene.

Sjemenke pamuka su bile u stanju da se nose sa ovim teškim uslovima, barem u početku, te su postale prve biljke koje su ikada izrasle na površini drugog svijeta.

Eksperiment je uključivao skladište od 2,6 kilograma semenki, vode, zemlju i dvije male kamere kao i sistem za mjerenje temperature.

Šef eksperimenta Liu Hanlong sa Univerziteta Čonging je rekao da je temeperatura u skladištu pala na minus 52 stepena Celzijusovih, čime se eksperiment i završio. Dodao je da to skladište nije imalo bateriju, pa nije bilo moguće kontrolisati uslove tokom "noći". Inače, lunarna noć traje 13 i po dana, a temperatura može da padne i do minus 180 stepeni Celzijusovih.

Kako naučnici nisu mogli da na Mjesec pošalju još jednu bateriju, drugačiji ishod nisu ni očekivali.

A kada svane dan, tepmeratura će da poraste, pa će svi organizmi koji su na Mjesec poslati da se razgrade, a to, dodali su naučnici neće uticati na okolinu Mjeseca, jer će se razgraditi unutar tog skladišta.

Navode i da uzgoj biljaka nije bi bio primarni cilj ove misije.

Inače, Misija "Čang'e 4" je prva misija koja je sletjela na tamnu stranu Mjeseca. Letjelica se na ovaj dio Mjeseca spustila početkom januara, a na njoj su se našli instrumenti za istraživanje tla.

Ovo slijetanje je znak sve većih ambicija Kine u svemiru. Sonda "Čang'e 3" je 2013. godine postala prva svemirska letjelica koja je sletjela na Mjesec, poslije sovjetske sonde "Luna 24" koja je to učinila 1976. godine.

Misija "Čang'e 4" je, pored ostalog, i radio osmatranje i ispitivanje strukture i sastava terena.

Sonda je lansirana 8. decembra. protekle godine.

(B92)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije