Svemir

Pronađena crna rupa u srcu Mliječnog puta: Ima li razloga za brigu?

Pronađena crna rupa u srcu Mliječnog puta: Ima li razloga za brigu?
Foto: Ilustracija | Pronađena crna rupa u srcu Mliječnog puta: Ima li razloga za brigu?
N.N.

Potpuno neočekivano, japanski astronomi pronašli su crnu rupu u srcu Mliječnog puta.

Sa procenjenom masom oko 100.000 puta većom od našeg Sunca, naučnici sa Univerziteta Keio u Japanu vjeruju da bi to mogla da bude specijalna vrsta crne rupe za koju se pretpostavljalo da postoji, ali nikada zvanično nije identifikovana.

Crne rupe srednje mase smatraju se vezom sa kosmičkim objektima, koja bi mogla da pomogne da se objasni kako nastaju supermasivne crne rupe.

Ipak, nova crna rupa nedavno identifikovana je samo 100.000 puta teža od Sunca što je stavlja u klasu srednje veličine. Ona se nalazi na 25 hiljada svjetlosnih godina od Zemlje i može da odgovori na jedno od najvažnijih pitanja – kako je Mliječni put evoluirao?

Locirali su je japanski astronomi koristeći teleskop Alma na skoro pet hiljada metara nadmorske visine na Andima u sjevernom Čileu. Radio teleskop visoke rezolucije dozvolio im je da posmatraju oblak udaljen 195 svjetlosnih godina od srca Mliječnog puta. On je bacio svjetlo na najmisterioznije objekte u univerzumu i otkrio “sveti gral“ astronomije.

Inače, nedavna istraživanja su pokazala da su supermasivne crne rupe neophodne za stvaranje galaksija, zvijezda, pa čak i života. Crne rupe je jako teško naći jer su potpuno crne, ali u nekim slučajevima izazivaju određene efekte po kojima se prepoznaju. Astronomi se nadaju da će crna rupa u Mliječnom putu dati odgovore na ključna pitanja o kojima se decenijama raspravlja.

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije