Svemir

Pronađena najbliža nova planeta Zemlja

Pronađena najbliža nova planeta Zemlja
Pronađena najbliža nova planeta Zemlja

Zvijezda pored koje su naučnici pronašli dosad najizgledniju egzoplanetu za život nalazi se na udaljenosti 14 svjetlosnih godina od Zemlje.

U svemirskim terminima, u neposrednoj je blizini naše planete.

To je jedna od egzoplaneta s najvećim potencijalom nastanjivosti koje je čovječanstvo dosad pronašlo.

Nazvana je Wolf 1061c i nalazi se u savršenom položaju u takozvanoj "zlatnoj zoni" oko zvijezde, u kojoj je šansa da planete imaju tekuću vodu, a time i najveću mogućnost razvoja života kakvog mi poznajemo.

Planeta je četiri puta veća od Zemlje i ima površinu za kakvu naučnici smatraju da bi bila nužna za razvoj života, prenosi Independent.

"To je posebno zanimljivo otkriće i zbog toga što sve tri pronađene planete imaju dovoljno nisku masu da mogu biti potencijalno stjenovite i imati tvrdu površinu, a planeta u sredini, Wolf 1061c, nalazi se u 'zlatnoj zoni'. Tako je moguće da ima i tekuće vode, a možda čak i života", rekao je Dunkan Vrajt, autor studije koja se bavi proučavanjem navedenih planeta i sistema u kojem se nalaze.

Astronomi bi mogli biti u mogućnosti da vide i samu planetu te prouče njene atmosfere i istraže je li pogodna za život i koliko.

Naučni tim otkrio je da navedene tri planete orbitiraju oko stabilne, ali nešto hladnije zvijezde od našeg Sunca.

Do otkrića su došli koristeći HARPS spektrograf, koji je dio 3,6-metarskog teleskopa Evropske južne opservatorije (ESO) u Čileu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije