Svemir

Prva indijska misija na Mars napustila Zemljinu orbitu

Prva indijska misija na Mars napustila Zemljinu orbitu
Prva indijska misija na Mars napustila Zemljinu orbitu

NJU DELHI - Prvi indijski svemirski brod lansiran na Mars napustio je Zemljinu orbitu u ranim jutarnjim časovima, čime je savladana ključna prepreka na putu za Crvenu planetu.

Uspeh indijskog spejs šatla, koji bi trebalo da uđe u orbitu Marsa do septembra sljedeće godine, uveo bi Indiju u mali klub država koje su ušle u orbitu te planete ili se spustile na nju.

Međutim, indijska misija, nazvana Mangalijan, naići će na prepreke na svom putu za Mars, zbog kojih manje od polovine svemirskih letova ka toj planeti bude uspješno, navodi Rojters.

Indija je 5. novembra lansirala svemirski brod na Mars, čime je postala prva azijska zemlja koja je uputila misiju na Crvenu planetu i priključila se malom klubu zemalja u trci za osvajanjem svemirskog prostora.

Misija, vredna 73 miliona dolara, započeta je lansiranjem svemirske rakete sa indijskog ostrva Šriharikota, prenose svjetske agencije.

Planirano je da će svemirskom satelitu, ukoliko sve prođe po planu, biti potrebno 300 dana da stigne do Marsa.

Više od polovine svjetskih pokušaja da se stigne do Marsa je propalo - od ukupno 40 propale su 23 misije, uključujući misiju Japana 1999. godine i Kine 2011. godine.

Indijska raketa, opremljena neophodnim instrumentima, trebalo bi da prikupi podatke o tome šta se dogodilo sa vodom za koju se vjeruje da je nekad u ogromnim količinima postojala na Marsu, zatim o metanu, ključnom za životne procese na Zemlji koji bi mogao da nastane od geoloških procesa.

Nijedan od instrumenata ne može da odgovori potpuno na ta pitanja, ali stručnjaci kažu da će podaci pomoći u boljem razumijevanju kako se planeta geološki razvija, koji uslovi mogu da omoguće život i gdje bi još u univerzumu mogao da postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije