Svemir

Ruski brodovi i dalje prevoze američke astronaute

Ruski brodovi i dalje  prevoze američke astronaute
Ruski brodovi i dalje prevoze američke astronaute

VAŠINGTON, MOSKVA - NASA je uspjela da potpiše novi ugovor o prevozu američkih kosmonauta na Međunarodnu svemirsku stanicu ruskim brodovima "Sojuz", iako Rusija najavljuje da će praviti svoju stanicu.

Federalna kosmička agencija Rusije "Roskosmos" i američka NASA  potpisali su sporazum o prevozu za 2017. godinu, a potpisivanje istog sporazuma za 2018. planirano je na jesen - saopšteno je u Moskvi.

Zvaničnik Nase Čarls Bolden upozorio je nedavno  da SAD nemaju drugi izbor nego da zatvore Međunarodnu svemirsku stanicu i da evakuišu svoje astronaute, ukoliko Rusi izađu iz tog projekta.

Rusija obezbjeđuje transport do međunarodne stanice i bez nje nije moguće poslati atronaute tamo ili ih vratiti.

Bolden priznaje da NASA nema rezervni plan za održavanje stanice, ako Rusija odluči da se povuče iz zajedničke operacije.

Moskva je nakon uvođenja američkih sankcija, koje su zahvatile i svemirske programe, najavila da će praviti svoju svemirsku stanicu.

Nakon kraćeg oklijevanja da govori o ovom problemu, Bolden je priznao da će SAD, ako Rusi zaista odluče da odu svojim putem, morati da odustanu od daljeg projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije