Svemir

Ruski teretni brod za snabdijevanje Svemirske stanice u opasnosti

Ruski teretni brod za snabdijevanje Svemirske stanice u opasnosti
Ruski teretni brod za snabdijevanje Svemirske stanice u opasnosti

MOSKVA - Ruski svemirski teretni brod "Progres", koji treba na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) dopremiti gorivo i hranu, u opasnosti je jer ima teškoća s prenosom podataka, rekle su u utorak ruske vlasti koje se ipak nadaju da će brod sutra pristati na ISS.

"Progres" nosi naučnu opremu i najnužnije potrepštine, poput vode i hrane, ali njegov eventualni gubitak ne bi ugrozio članove posade ISS-a, koji imaju zaliha za nekoliko mjeseci.

"Brod je ušao u putanju, ali se telemetrijski podaci ne prenose u cijelosti", rekao je odmah za AFP portparol ruskog kontrolnog centra.

Zbog toga su ruski kontrolori leta odlučili promijeniti plan leta broda, dodaje isti izvor.

Novinska služba "Roskosmosa", ruske svemirske agencije, potvrdila je za ruske novinske agencije da "Progres" ima teškoća s prenosom podataka. Kako navodi ruska novinska agencija Tass, pozivajući se na izvor u svemirskoj industriji, teretni brod "Progres" M-27M, koji je u utorak ujutro s kosmodroma u Bajkonuru lansirala raketa "Sojuz", nije ušao u planiranu orbitu zbog kvara lansera.

Ruski kontrolni centar rekao je zatim da će teretni brod pristati na ISS 30. aprila, premda je let trebao trajati samo šest sati.

Američka svemirska agencija (NASA) potvrdila je pak da je prekinuta veza s brodom i da je uzrok kasnijeg pristajanja na ISS "popravak sistema spajanja" s ISS-om.

NASA dodaje u saopštenju da se novi pokušaj uspostave veze s "Progresom" planira u srijedu u 2.50 po srednjoevropskome vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije