Svemir

Sonda „Novi horizonti“ poslala nove snimke Plutona (VIDEO)

Sonda „Novi horizonti“ poslala nove snimke Plutona (VIDEO)
Sonda „Novi horizonti“ poslala nove snimke Plutona (VIDEO)

Međuplanetarna sonda „Novi horizonti“ poslala je na Zemlju prve fotografije Plutona koju su napravile kamere sonde u trenutku najvećeg približavanja patuljastoj planeti i na kojima mogu da se vide misteriozne „krljušti“, saopštila je NASA.

„Ova nova slika jednostavno mami pogled. Ona nagoni na razmišljanje o pokretanju još jedne misije na Pluton koja bi proizvela slične fotografije cijele površine patuljaste planete“, rekao je naučni direktor misije „Novi horizonti“ Alan Stern.

Ova fotografija napravljena je crno-bijelom kamerom „Ralf“ u trenutku maksimalnog približavanja sa Plutonom, sa udaljenosti od 15,8 hiljada kilometra od njegove površine. Njena rezolucija je, prema riječima Sterna, fantastičnih 80 metara po pikselu fotografije, što je maksimalni kvalitet kamera koju sonda nosi.

Za razliku od drugih fotografija koju su napravili „Novi horizonti“, a koje imaju „normalnu“ veličinu, ovaj snimak predstavlja usku traku širine 50 kilometara, koja se proteže od sjeverne subpolarne geografske širine, prolazi kroz ravnice Sputnjika, lijevu polovinu „srca“ Plutona i završava se u mračnoj desnoj polovini „srca“, na južnoj hemisferi patuljaste planete.

Naučnici se nadaju da će im ova fotografija pomoći da shvate kako se pojavila misteriozna „zmajska krljušt“ od velikih ledenih santi na površini Plutona, da otkrije tajnu pojave posebnih struktura koje liče na daske za pranje veša i druge tajne geologije patuljaste planete. Da bi procijenile sva bogatstva površine svemirskog „gospodara podzemnog svijeta“, naučnici su pripremili kratak video-film pomoću kojeg čitaoci mogu da otputuju na Pluton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije