Svemir

Sonda napustila orbitu asteroida Vesta

Sonda napustila orbitu asteroida Vesta
Sonda napustila orbitu asteroida Vesta

VAŠINGTON - Američka istraživačka sonda Don /Zora/ izašla je iz orbite Veste, najvećeg asteroida u Sunčevom sistemu, i krenula ka patuljastoj planeti Ceres, do koje će stići u februaru 2015. godine, saopštila je američka NASA.

Sonda je napustila Vestu poslije skoro godinu dana tokom kojih je, kružeći oko asteroida, mapirala do sada neobrađeni dio njegove površine, navodi se u saopštenju.

"Ova saznanja će pomoći naučnicima da otkriju neke tajne našeg Sunčevog sistema, uključujući kako je nastala naša Zemlja", navodi NASA, a prenosi AFP.

Vesta i Ceres nalaze se između Marsa i Jupitera, a podaci sa antenske mreže za posmatranje dubokog svemira potvrdili su da je sonda izašla iz orbite asteroida.

Don je lansirana 27. septembra 2007. godine, opremljena je kamerom visoke rezolucije i parom spektometra.

Sonda je teška 1,2 tona, dugačka je 1,64 metara i široka 1,27 metara. Napaja se električnim motorom sa jonskom propulzijom, što joj omogućava da putuje daleko velikom brzinom.

Patuljasta planeta Ceres otkrivena je 1801. godine. Ova sfera u prečniku ima 960 kilometara i sastoji se od guste zaleđene vode koja okružuje stjenovito jezgro.

Ona je odlukom Međunarodne astronomske unije 2006. godine svrstana među "patuljaste planete" našeg Sunčevog sistema, zajedno sa Plutonom i Erisom.

Vesta je otkrivena 1807. godine. To je velika stijena nepravilnog oblika sa jezgrom od željeza i bez tragova vode. NJen prečnik je 520 kilometara.

Sonda Don preći će ukupno 5,1 milijardi kilometara tokom svoje misije u koju je uloženo 466 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije