Svemir

Svemirska letjelica "Messenger" pala na Merkur

Svemirska letjelica "Messenger" pala na Merkur
Svemirska letjelica "Messenger" pala na Merkur

ANKARA - Svemirska letjelica "Messenger" Američke svemirske agencije (NASA), koja je 2004. lansirana u atmosferu kako bi pratila planetu Merkur, nakon što joj je istekao vijek trajanja pala je na površinu ove planete, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na zvaničnoj internet stranici i Twitter profilu svemirskog broda navedeno je kako je "Messenger" šest i po godina nakon lansiranja ušla u orbitu Merkura, a posljednje četiri godine je vršila ispitivanja ove planete.

NASA-ina letjelica sinoć kasno je brzinom od 14.000 kilometara na sat pala na Merkur, planetu koja je inače najbliža Suncu.

"Messenger" je 2011. ušao u orbitu Merkura i to je bila prva svemirska letjelica koja je u potpunosti promatrala planetu, a nakon njenog pada na provršini planete primjećen je krater prečnika oko 16 metara. 

Saznaje se, takođe, da je vijek svemirske letjelice trajao nekoliko sedmica više od očekivanog, a od 2011. do sinoć 4.100 puta je obišla oko Merkura. Na svijet je poslala preko 289.000 snimaka, a njena prosječna brzina bila je 147 kilometara na sat. Zajedno s planetom, "Messenger" je oko sunca obletio 32,5 puta. 

Evropska i japanska svemirska agencija 2017. planiraju da zbog ispitivanja Merkura u svemir pošalju dvije nove svemirske letjelice, za koje se očekuje da će 2024. ući u orbitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije