Svemir

Zvaničnik NASA: Bez Rusije smo "izgubljeni" u svemiru

Zvaničnik NASA: Bez Rusije smo "izgubljeni" u svemiru
Zvaničnik NASA: Bez Rusije smo "izgubljeni" u svemiru

Zvaničnik NASA Čarls Bolden izjavio je da SAD nemaju rezervni plan za održavanje Međunarodne svemirske stanice, ako Rusija odluči da se povuče iz zajedničke operacije, objavio je "Hjuston kronikl".

"Morali bismo da se evakuišemo. Natjerali ste me da vam odgovorim i ja sam vam dao prave odgovore. Ne želim nikoga da dovodim u zabludu", rekao je Bolden.

On je istakao da su obe zemlje u velikoj mjeri međusobno zavisne i da bi pogoršanje odnosa i prestanak važenja njihovog sporazuma doveo do gašenja ove svemirske stanice, vrijedne 140 milijardi dolara, prenio je Sputnjik.

Pitanje kontinuirane saradnje SAD i Rusije na Međunarodnoj svemirskoj stanici došlo je u prvi plan zbog pogoršanja diplomatskih odnosa dve zemlje izazvanog situacijom u Ukrajini.

Rusija osigurava transport za američke astronaute do međunarodne stanice u orbiti, dok privatne kompanije kao što su "Boing" i "Spejs Iks" rade na alternativnim metodama za prevoz astronauta.

Međutim, njihovi planovi neće uroditi plodom najranije do 2017. godine, što povećava zabrinutost za sudbinu američkog svemirskog programa, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije