Banja Luka

'BaLMUN konferencija': Budući lideri o svjetskim problemima

'BaLMUN konferencija': Budući lideri o svjetskim problemima
'BaLMUN konferencija': Budući lideri o svjetskim problemima

BANJALUKA - Peta "BaLMUN konferencija", u organizaciji banjalučke Gimnazije, koja je danas otvorena u Banskom dvoru u gradu na Vrbasu, okupila je 450 srednjoškolaca iz cijelog svijeta. Tokom trodnevne manifestacije srednjoškolci će raspravljati o velikim svjetskim problemima.

Riječ je o petoj banjalučkoj simulaciji rada Ujedinjenih nacija, koja će se održavati po komitetima u prostorijama banjalučke Gimnazije, "Staklencu", Domu omladine, Narodnoj skupštini RS i Akademiji nauke i umjetnosti RS.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, poželivši dobrodošlicu učesnicima konferencije istakao je da učestvuju budući lideri koji će odlučivati u svojim zemljama.

"Važno je da već sada stiču poznanstva i prijateljstva i da vježbaju način pregovaranja. Smisao ove konferencije u okviru koncepta Ujedinjenih nacija jeste navikavanje na pregovaranje i dogovaranje", rekao je Radojičić. 

Jovica Jović, učenik četvrtog razreda banjalučke Gimnazije i generalni sekretar pete "BaLMUN konferencije", kazao je da je ovogodišnja konferencija najveća do sada.

"Ove godine imamo najviše komiteta do sada. Riječ je o sedam komiteta, od kojih će svaki diskutovati o dva globalna problema sa kojima se svijet susreće. Neke od tema biće reforma međunarodnih monetarnih institucija, problem u Ukrajini, održivi razvoj, razoružanje, a biće i diskusije o ekonomskim problemima i zaštiti prirode", kazao je  Jović.

Konferencija je okupila 450 srednjoškolaca iz zapadnog Balkana, Rumunije i Italije, a ovogodišnji BaLMUN interesantan je i zbog učesnika čije su matične države Kanada, Australija, Amerika.

"To daje globalni epitet banjalučkom modelu Ujedinjenih nacija", rekao je Jović.

Najprestižniji komitet na ovogodišnjoj konferenciji je komitet Savjeta za bezbjednost, na kojem će učestvovati i Rikordo Tireli iz Italije.

"Imaću čast da sa drugim mladim ljudima raspravljam o problemu  terorizma na globalnom nivou, kao i o geopolitičkoj situaciji u Ukrajini, koja danas vlada u toj zemlji", kazao je Tireli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije