Banja Luka

Banjalučki osnovci pokrenuli prvi školski podcast (VIDEO)

Banjalučki osnovci pokrenuli prvi školski podcast (VIDEO)
Foto: Ustupljena fotografija | Banjalučki osnovci pokrenuli prvi školski podcast (VIDEO)

BANJALUKA - Učenici Osnovne škole "Branko Radičević" vrijedno rade na mnogobrojnim projektima, a pokrenuli su i prvi školski podcast, istakla je za "Nezavisne novine" Dunja Karanović, učenica sedmog razreda ove škole, koja je predstavnica Savjeta učenika.

"U Savjetu učenika svi đaci imaju mogućnost da izlože neke svoje ideje koje mogu da poboljšaju rad naše škole, kao i kako da učinimo da se djeca što ugodnije osjećaju. Ove godine smo zaista imali mnogo dobrih ideja, koje smo već počeli da realizujemo, ali bih izdvojila četiri najveća projekta, odnosno akcije koje već uveliko sprovodimo", priča Dunja.

Prema njenim riječima, jedan od zvučnijih projekata koji su realizovani ove školske godine je školski podcast pod nazivom "Podcast Radičević". "Ovaj projekat vodi nastavnik tehničkog Duško Gajanović u sklopu foto-video sekcije.

"U pitanju je podcast koga vode djeca i dotiče se raznih popularnih tema, događaja i dešavanja u našoj školi, a sve do sada snimljene epizode su dostupne na školskom sajtu. To je jedan zaista zanimljiv izvor informacija koji preporučujemo svoj djeci da pogledaju", kaže Dunja.

Ističe i da su učenici vrijedno radili i na humanitarnoj akciji  pod nazivom "Čepom do osmijeha".

"Ova akcija podrazumijeva prikupljanje čepova za djecu oboljelu od autizma, a u saradnji s Udruženjem 'Duga' iz Gradiške. Isključivo plastični čepovi se prikupljaju u veliko metalno srce koje se nalazi u holu škole, koje zatim šaljemo Udruženju, koje ih prodaje i koristi za svoje potrebe. Mi smo s ovom akcijom počeli nedavno i dobila je dobar odziv kod učenika i roditelja, a cilj svega ovoga je da podstaknemo osjećanje humanosti i empatije kod djece i da razvijemo svijest o značaju i važnosti koliko je bitno da pomažemo ljudima kojima je naša pomoć najpotrebnija", rekla je Dunja.

Izdvojila je i projekat pod nazivom "Obnova školske biblioteke", prikupljanje knjiga i lektira za školsku biblioteku, koja trenutno broji više od 2.000 naslova.

"Jedan dio knjiga već je doniran od strane privatne firme 'Invenit', koja je donirala sredstva za kupovinu knjiga u biblioteci. Apelujemo svim učenicima da doniraju knjige u skladu sa svojim mogućnostima. To mogu da budu polovne, kao i nove knjige, a mogu ih ostaviti u školskoj biblioteci. Nadamo se da ćemo na kraju ove školske godine imati nove lektire koje će svi naši učenici moći da koriste", kaže Dunja kroz osmijeh.

Podsjeća da su u ovoj školskoj godini pokrenuli i još jedan veći projekat pod nazivom "Kutija povjerenja".

"To je kutija koja se nalazi u holu naše škole gdje svaki učenik može da ubaci poruku, odnosno na papiriću može napisati ako ima neko nezadovoljstvo ili nešto što bi želio da promijeni. Dobrodošle su sve pohvale i kritike, a učenik može ostati anoniman. Kutiju otvaraju pedagog i psiholog naše škole i nastoje da poboljšaju međusobno povjerenje te da se učenici ugodnije osjećaju u našoj školi", zaključila je Dunja.

Da su ponosni na prijedloge i projekte svojih učenika potvrdila je za "Nezavisne novine" Milana Koprena, pedagog u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Ističe da vjeruje da su prva škola koja je pokrenula školski podcast u Srpskoj.

"Na osnovu naših saznanja mi smo prvi, a sve je nastalo na inicijativu naših učenika i nastavnika Duška Gajanovića. Snimili smo nekoliko epizoda, teme su raznolike u zavisnosti od toga šta se dešava u školi i šta je aktuelno, kao i šta naši učenici delegiraju. Svako od učenika ima pravo da predloži određenu temu shodno potrebama i aktivnostima. Naši učenici realizuju razne projekte i sve to prezentuju na jedan poseban način, svojstven svom uzrastu", rekla je Koprena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije