Banja Luka

Banjaluka obilježava praznik Lazarevu subotu

Banjaluka obilježava praznik Lazarevu subotu
Foto: Arhiva | Banjaluka obilježava praznik Lazarevu subotu

BANJALUKA - Pridružite se sutra, 27. aprila, svečanoj proslavili praznika Lazareva subota – Vrbica.

Sveta liturgija će, kako kažu iz Gradske uprave, biti održana u Hramu Hrista Spasitelja u devet časova, a od 12 časova biće organizovano pletenje vjenčića u "Staklencu" u Parku "Petar Kočić".

Nakon večernjeg bogosluženja i svečanog ophoda, koje će u Hramu Hrista Spasitelja od 18 časova predvoditi Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, dodaju da će u porti Hrama biti priređen prigodan kulturno-umjetnički program.

Grad Banjaluka se i ove godine pridružio organizaciji obilježavanja ovog događaja, a tim povodom je u saradnji sa kulturno-umjetničkim društvima RKUD "Pelagić" i ANIP  "Veselin Masleša" organizovan poseban program posvećen običajima za praznik Vrbicu.

"S obzirom na to da se u srpskom narodu za praznik Vrbicu vezuju posebni običaji, koje izvode djevojke Lazarice kako bi godina bila rodna, a ognjište i svi ukućani zaštićeni od svih nedaća, ove godine će djevojke iz banjalučkih kulturno-umjetničkih društava obučene u narodne nošnje izvesti pjesme i igre kojim se vijekovima obilježavao ovaj veliki praznik", kazali su oni.

Osim toga u programu će učestvovati i "Anžujke", a riječ je o ženama koje će obučene u srednjovekovne haljine oživjeti sećanje na srpsku kraljicu Jelenu Anžujsku, suprugu kralja Uroša 1. Nemanjića, majku velikih vladara Dragutina i Milutina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije