Banja Luka

U susret Vaskrsu: Stanivukovići petoro djece odgajaju da poštuju prave vrijednosti

U susret Vaskrsu: Stanivukovići petoro djece odgajaju da poštuju prave vrijednosti
Foto: Ustupljena fotografija | U susret Vaskrsu: Stanivukovići petoro djece odgajaju da poštuju prave vrijednosti

BANJALUKA - Sedmočlana porodica Stanivuković iz Banjaluke živi hrišćanskim životom, te na tradicionalan način proslavlja najradosniji praznik Vaskrs.

Porodica Stanivuković broji petoro djece i to Tifani koja ima 19 godina, Katarina, koja uskoro puni 10 godina, Aleksej osam, Hristina ima šest, a Jelisaveta tri godine.

Rada i Sanjin Stanivuković su glava ove porodice, a glavni cilj im je da vrijednost porodice i zajednice prenesu na djecu.

"Za nas je Vaskrs veoma poseban jer mi živimo i trudimo se da živimo hrišćanski, te tako odgajamo našu djecu. Idemo u crkvu svake nedjelje, postimo čitav post, pričešćujemo se i to smo naučili našu djecu", kazala je Rada Stanivuković, četrdesetogodišnja Banjalučanka, majka petoro djece i diplomirani ekonomista.

Kako dodaje, poslije posta nije preporučeno da se pretrpavaju, te se trude da trpeza bude skromna.

"Ne mora svake godine na trpezi biti pečenica, može nešto drugo, ali svake godine obavezno pripremam supu, sarmu, jaja i domaći hljeb. Kako slavimo Đurđevdan, ove godine ću pripremati zajedno za Vaskrs i slavu, te će trpeza biti obimnija", rekla je ona.

Jaja obično, kako kaže, djeca farbaju uz igru.

"To prepustim njima i njihovoj mašti. Važno mi je da pustim djecu da i oni pripremaju za ovaj praznik, a onda se i oni raduju. U svemu mi pomaže suprug, a za sve imamo dovoljno vremena. Ništa ne doživljavamo kao tešku obavezu i život sa petoro djece nije toliko opterećen kako mnogi misle", istakla je ona te dodala da jaja farba najčešće subotom, a ne za Veliki petak.

"Najstarija kćerka Tifani farba jaja starim načinom, odnosno voskom, manja djeca travkama, a oni najmanji flomasterima. Što se tiče vaskršnjih običaja, djeca najviše vole farbanje jaja. Svako od njih ima svoje neko malo zaduženje i tako učestvuju u pripremanju. Djeca vole da se osjećaju korisno", objasnila je ona.

Kako ističe, u današnje vrijeme jeste izazovno odgajati petoro djece.

"Odgajamo ih da poštuju prave vrijednosti, a to je porodica i da smo svi na okupu. Trudimo se dok su mali da na njih ne utiču spoljašnji faktori i materijalno, već da budu odgojeni u hrišćanskom duhu. Naravno, to ne znači da ne treba da stvaraju, već da budu zadovoljni normalnim uslovima za život", objasnila je Stanivukovićeva.

Ona je primijetila da moderne porodice obično žive nekim odvojenim životom, a oni se drže zajednice.

"Nama nisu samo praznici dani kada smo zajedno. Nama su zajednički ručkovi i večere svakodnevica. Svojoj djeci mi kao roditelji dajemo primjer, te ne izlazi svako sa svojim društvom i nemamo društvene mreže. Sve to oduzima vrijeme koje se može provesti sa porodicom i djetetom koje stoji pored tebe, nešto te pita, a ti kažeš - čekaj malo. Na taj način se ne uklapamo u moderne porodice", rekla je ona.

Od djece, kako kaže, žele da naprave stabilne i jake osobe i da znaju na čemu stoje, da nisu bez temelja, ili da imaju TikTok ili telefon samo zato što svi imaju, da ne budu masa koja se ljulja i kopira druge.

"Zanimljiva je stvar što manja djeca sve uče od starijih, tako je Jelisaveta sama naučila čitati i pisati ćirilicu i latinicu. Ona uči od starije djece dok je pored njih. Najmlađa djeca u višečlanim porodicama se brzo izbore za svoje mjesto u vrtiću i gdje god da odu", objasnila je ona.

Stanivukovićeva trenutno radi kao računovođa i voli svoj posao.

"Porodica je temelj svega, a u toj zajednici stub je svakako otac. On ima 38 godina, diplomirani je pravnik za bezbjednost i kriminalistiku", rekla je ona.

Kako kaže, bez učestvovanja oba roditelja u odgoju ništa ne bi bilo isto. "Da sam sve morala sama bez maksimalnog učešća tate, baka i dede, nikad ne bih mogla imati toliku porodicu", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije