Banja Luka

Banjaluka nema para za kružne tokove

Banjaluka nema para za kružne tokove
Banjaluka nema para za kružne tokove

Izgradnje kružnih tokova kod zgrade Centra javne bezbjednosti Banjaluka, kod restorana “Sirano” u naselju Lauš, te na raskrsnici kod Rebrovačke crkve i kod “Lesnine” u naselju Lazarevo, ove godine neće biti.

Potvrdili su ovo “Glasu Srpske” u Gradskoj upravi i preduzeću “Putevi RS”, a glavni razlog je nedostatak novca. Međutim, od planiranih pet kružnih tokova u dvije godine je urađen samo jedan montažni kružni tok u naselju Obilićevo.

Iako su se pokazale kao veoma funkcionalne jer su otklanjale takozvane saobraćajne “čepove”, gužve na gradskim ulicama i pojedinim semaforima ostaće i dalje.

Kako su objasnili u Gradskoj upravi na području grada trenutno ima pet kružnih raskrsnica i to dvije na zapadnom tranzitu, zatim sa obje strane mosta Patre i u Majke Jugovića – Slobodana Kusturića.

“Programom uređenja građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje za 2015. godinu nije planirana izgradnja kružnih raskrsnica”, rekli su u Gradskoj upravi.

U preduzeću “Putevi RS”, u čijoj je nadležnosti raskrsnica kod crkve na Rebrovcu, ističu da ima urađen projekat izgradnje kružnog toka za ovaj dio grada. Pored toga, u njihovoj nadležnosti je i raskrsnica kod Nove pijace.

“U narednom periodu nadležni sektor će raditi na reviziji tehničke i planske dokumentacije. Nakon toga, slijedi procedura obezbjeđivanja neophodnih saglasnosti i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te obezbjeđivanje finansijskih sredstava da bi se krenulo u izgradnju”, rekla je portparol “Puteva RS” Natalija Kostrešević.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović ističe da su kružni tokovi na raskrsnicama u naselju Lauš, Rebrovac i kod Nove pijace prioritet.

“Mnogi vozači su razočarani, jer je zbog nedostatka novca stala izgradnja kružnih tokova. Dosadašnja analiza je pokazala da su postojeći kružni tokovi smanjili broj saobraćajnih nezgoda, buku, zagađenje i drugo. Pored toga, kružni tokovi pet puta ubrzavaju tokove saobraćaja”, rekao je Jaćimović.

Dodao je da takođe, nerijetko stižu i zahtjevi vozača za izgradnju kružnog toka kod servisa Vidović u naselju Borik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije