Banja Luka

Banjaluka povećala budžet za vantjelesnu oplodnju za 65 odsto

Banjaluka povećala budžet za vantjelesnu oplodnju za 65 odsto
Foto: Ilustracija | Banjaluka povećala budžet za vantjelesnu oplodnju za 65 odsto

BANJALUKA - Grad Banja Luka izaći će u susret svim našim sugrađanima koji ispunjavaju uslove za sufinansiranje jednog pokušaja vantjelesne oplodnje, bez obzira na to što ovogodišnja budžetska izdvajanja ne mogu podmiriti ni polovinu od ukupno 43 prijavljena na javni poziv.

Ovogodišnjim budžetom za sufinansiranje troškova jedne vantjelesne oplodnje predviđeno je 65.000 KM. Tim novcem, moguće je obezbijediti sredstva za ispunjenje svega 25 zahtjeva, iako su na javni poziv Gradske uprave iz juna ove godine pristigle 43 validne prijave, odnosno oni koji uspunjavaju propisane uslove.

Odlukom gradonačelnika Igora Radojičića, izaći će se u susret svima koji su podnijeli validne zahtjeve, tako što će se sredstva sa drugih budžetskih stavki prebaciti za troškove vantjelesne oplodnje. Na osnovu ove odluke, u tu  svrhu će biti izdvojeno 107.500 KM, umjesto budžetom planiranih 65.000 KM. To je 65 odsto više u odnosu na budžetom planirana sredstva.

"Suočeni sa velikim brojem prijavljenih, kojima je ovo jedina šansa da postanu roditelji, odlučili smo da prihvatimo svih 43 zahtjeva. Na osnovu toga, svi prijavljeni, koji ispunjavaju uslove iz javnog poziva, dobiće jednokratnu novčanu pomoć od 2.500 KM za troškove vantjelesne oplodnje", kazao je Radojičić.

On je naglasio da se Grad odlučio na ovaj korak kako bi aktivno podržao pronatalitetnu politiku, te da bi pomogli svim koji nisu do sada bili u mogućnosti da postanu roditelji. 

Gradske vlasti su javni poziv za sufinansiranje jednog pokušaja vatjelesne oplodnje raspisale u junu ove godine. Osnovni uslovi konkursa bili su da majka ne može biti starija od 42 godine, te da je do sada već imala dva pokušaja vatjelesne oplodnje na teret Fonda zdravstvenog osiguranja.

Prema podacima resornog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, na javni poziv su pristigla ukupno 52 zahtjeva. Od tog broja, za njih 43 utvrđeno je da ispunjavaju uslove, propisane gradskim pravilnikom o raspodjeli sredstva za podršku pronatalitetnoj politici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije