Banja Luka

Banski dvor otvara "zakovane prostore"

Banski dvor otvara "zakovane prostore"
Banski dvor otvara "zakovane prostore"

BANJALUKA - Inicijativa građana "Kultura kulturi" o uređenju zapuštenog i neiskorištenog prostora Kulturnog centra Banski dvor naišla je na razumijevanje Mladena Matovića, v.d. direktora ove ustanove.

U razgovoru sa predstavnicima Inicijative ukazao je na činjenicu da se u ovom trenutku neiskorištenim prostorom mogu smatrati samo nefunkcionalni prostori Banskog dvora, koji su usljed specifičnih okolnosti iz prethodnog perioda u velikoj mjeri devastirani, te kao takvi iziskuju značajna materijalna sredstva da bi se uopšte mogli koristiti.

Upoznajući predstavnike Inicijative sa budućim konceptom i načinom rada Banskog dvora, Matović je najavio povratak nekadašnjoj praksi organizovanja kulturnih događaja u vlastitoj produkciji, te naglasio da njegov koncept ove institucije kao svojevrsnog "kulturnog dragstora" podrazumijeva da ustanova u budućnosti ima što manji broj takozvanih zakovanih prostora, odnosno prostora koje za svoje potrebe koristi samo jedan ansambl, udruženje ili pojedinac.

"Nasuprot tome, ideja je da KC Banski dvor sa svim svojim dvoranama i izložbenim prostorima bude širom otvoren i dostupan što većem broju korisnika, koji će u kontinuitetu i konstantno realizovati kvalitetne kulturne sadržaje u dogovoru s upravom, urednicima programa i u skladu sa kriterijumima koje će donijeti Umjetnički savjet Banskog dvora", naveo je Matović.

Na sastanku je uočeno i nekoliko paralela između ciljeva Inicijative građana "Kultura kulturi" i novog koncepta rada KC Banski dvor jer se upravo jedna od prvih najavljenih Matovićevih programskih aktivnosti odnosi na uređenje i pokretanje organizacije kulturnih sadržaja tokom ljeta u "Art dvorištu" Banskog dvora.

Inicijativa će u budućnosti dobiti mogućnost za delegiranje svojih programskih sadržaja i ideja koje će se u zavisnosti od konkretnog programa realizovati u svim trenutno raspoloživim prostorima Banskog dvora.

Predstavnici Inicijative pozvani su da delegiraju svoje programske aktivnosti i kulturne sadržaje u okviru prve sezone kulturnih dešavanja u "Art dvorištu". Takođe, Matović je podržao prijedlog i nastojanje da se Inicijativi "Kultura kulturi" dodijeli odgovarajući gradski prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije