Banja Luka

Borkovići: Bolja zdravstvena usluga za 1.700 mještana

Borkovići: Bolja zdravstvena usluga za 1.700 mještana
Borkovići: Bolja zdravstvena usluga za 1.700 mještana

BANJALUKA - Na radost ljekara i mještana, koji su dosad zdravstvene usluge imali u trošnoj baraci, juče je otvorena novoizgrađena ambulanta porodične medicine u mjesnoj zajednici Borkovići.

Za njenu izgradnju je utrošeno 194.570 KM. Novi objekat, koji je opremljen potrebnom medicinskom i računarskom opremom te savremenim namještajem, otvorili su Željka Cvijanović, premijerka RS, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, Slobodan Gavranović, gradonačelnik, i Gordana Tešanović, direktorka Doma zdravlja. Cvijanovićeva je rekla da je Vlada za izgradnju ove zdravstvene ustanove izdvojila 70 odsto ukupnih sredstava, a da je ostatak izdvojio grada.

"Ovo je samo jedan od projekata u okviru velikog programa razvoja seoskih područja. Ova ambulanta će, umjesto dasadašnjih tri dana, raditi pet dana u sedmici, a u okviru nje radiće i laboratorija", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakala da je u ambulanti registrovano 1.700 mještana, što pokazuje opravdanost projekta.

Bogdanić je rekao da otvaranjem ambulante u Borkovićima zdravstvena zaštita postaje kvalitetnija i dostupnija svim mještanima, kojima je poželio da novu ambulantu koriste više u preventivne svrhe.

Gavranović je istakao da je grad, pored novačnog uloga od 30 odsto, uložio i zemljište, projektnu dokumentaciju i sve troškove građevinske dozvole.

"Ovo je jedan od objekta u nizu porodičnih ambulanti koje smo realizovali, a ostalo je da u još pet mjesnih zajednica izgradimo objekte", istakao je gradonačelnik.

Tešanovićeva je objasnila da je to objekat od oko 130 kvadratnih metara, te u svom sastavu ima ljekarsku ordinaciju, medicinske intervencije i malu hematološku laboratoriju.

"Ono što mještane ovog naselja veseli, jeste činjenica da smo mi ovdje radili tri dana u sedmici, ali zbog broja registrovanih pacijenata odsad će to biti pet dana", rekla je Tešanovićeva.

Mirko Blagojević, zamjenik predsjednika Savjeta MZ Borkovići, rekao je da mještanima puno znači izgradnja nove ambulanta, jer su dosad zdravstvene usluge imali u baraci koja je sagrađena prije više od 45 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije