Banja Luka

Brucošima ispod crte školarina 4.000 KM

Brucošima ispod crte školarina 4.000 KM
Brucošima ispod crte školarina 4.000 KM

BANJALUKA - Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci odobren je upis dodatnih 25 brucoša koji su ostali "ispod crte" na listama u junsko-julskom upisnom roku, ali pod uslovom da plate školarinu od 4.000 maraka.

Tu odluku, kako ističe dekan ovog fakulteta Ranko Škrbić, nedavno je donijelo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, zajedno sa rukovodstvom ovog univerziteta.

Ovakav način upisa na Medicinski fakultet iniciran je i ranije, ali taj prijedlog do ove godine nije bio uvažen.

Škrbić kaže da komercijalna cijena školarina postoji i na univerzitetima u regionu, a namijenjena je, kako objašnjava, svim studentima koje vlada ne sufinansira i koji nisu na budžetu.

- Komercijalna cijena školarine na medicini u Beogradu je 7.000, a u Sarajevu 6.000 KM - ističe Škrbić, dodavši da je upis 25 brucoša po školarini od 4.000 maraka godišnje prelazno rješenje.

Kaže da je Studentska služba Medicinskog fakulteta već u kontaktu sa svim kandidatima koji sada imaju šansu da upišu studije na ovom fakultetu.

- Da bude jasno, mi smo davno popunili sve upisne kvote. Ovo je sada upis onih kandidata koji hoće, žele i mogu da plate komercijalnu cijenu školarine. Omogućeno im je da studiraju na Medicinskom fakultetu, ali opet shodno rang-listi - naglašava Škrbić.

Na Univerzitetu u Banjaluci kažu da im je Medicinski fakultet tražio upis dodatnog broja studenata, jer je "ispod crte" ostao veliki broj odlikaša.

Ističu da je ovom odlukom precizirano da svi studenti koji su upisani po statusu - dodatni upis, zadržavaju taj status do završetka studija, odnosno nastaviće da plaćaju isti iznos školarine i u idućim godinama studija.

Sekretar Saveza studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Aleksandar Košpić kaže da studenti nemaju ništa protiv toga da bude uvedena ova kategorija upisanih, sve dok njome nisu ugrožena mjesta i status ostalih studenata.

- Ta praksa postoji svuda u regionu. Jednostavno, ovi studenti nisu ni na budžetu, niti ih sufinansira Vlada, već se sami finansiraju. Bitno je da njihovim upisom nisu oštećeni ostali studenti - rekao je Košpić.

Naglašava i da ne treba zaboraviti da ovi studenti neće imati pravo da pređu na sufinansiranje ili budžet.

- Kada se upišu po komercijalnim cijenama od 4.000 maraka, tu školarinu će plaćati do kraja studija - dodao je Košpić.

Kako saznajemo, komercijalnu cijenu školarine na banjalučkom Medicinskom fakultetu do sada je prihvatilo šest studenata. Mnogi drugi kandidati su već odavno uzeli dokumenta i otišli da upišu neke druge studije.

Školarine

Na banjalučki Medicinski fakultet ove godine u prvu godinu na svim studijskim programima upisan je ukupno 251 student. Školarina na ovom fakultetu iznosi 660 maraka, vanredni studenti godinu plaćaju 1.500, dok je za strane državljane školarina 2.000 maraka.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije