Banja Luka

Raj za kampere, planinare i raftere (FOTO)

 Raj za kampere, planinare i raftere (FOTO)
Raj za kampere, planinare i raftere (FOTO)

Sezona godišnjih odmora je počela, te svi oni Banjalučani koji nemaju dovoljno sredstava da odu na neku egzotičnu destinaciju godišnje odmore mogu provesti upravo u krajiškoj ljepotici.

Na raspolaganju imaju nekoliko izletišta, kao i bazena gdje mogu da se rashlade u vrelim danima, a za sve one koji bi da se maknu sa vrelog asfalta tu je etno selo - muzej "Ljubačka dolina".

Krupa na Vrbasu

Jedno od omiljenih izletišta stanovnika Banjaluke. Zanimljivo je po prirodnim i kulturnim vrijednostima, a neodoljivim ga čine slapovi, mlinovi, Strikina pećina, manastir sv. Ilije iz 1289. godine, crkva brvnara iz 16. vijeka, te srednjovjekovni grad Greben.

Trešnjik

Najpoznatije banjalučko izletište koje se nalazi na Šehitlucima (Banj brdu), odmah iznad motela, i do koga vodi asfaltirani put na kojem je u posljednjih nekoliko godina zabranjen saobraćaj motornih vozila.

Izletište je bogato šumom, izvorima vode za piće, uređenim stazama za šetnju i mjestima za piknik.

Obala Vrbasa

Vrbas je stvorio fantastičan kanjon u kojem se nalazi niz prirodnih rijetkosti. Brzaci, slapovi, bukovi, plaže, okolne stijene, te bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta čine ovaj predio posebnim.

Posebnu atrakciju predstavljaju sportovi na vodi za koje ova rijeka pruža izvrsne uslove.

Šibovi

Brdo Šibovi se nalazi na jugozapadnoj strani grada. Osim odmora i razonode, u prirodnom okruženju na raspolaganju su uređena mjesta za piknik, kao i nekoliko pješačkih staza koje vode od planinarskog doma do znamenitih lokacija u okruženju.

Delibašino selo ili naselje poznatije kao Trapisti

Mjesto na kome se mogu pratiti začeci banjalučke industrije, koji su vezani za dolazak trapista na ovo područje 1869. godine. U Delibašinom Selu možete posjetiti trapistički samostan, "Banjalučku pivaru" i pivnicu "Zlatna krigla", zoo-park, staru hidrocentralu, kao i trapiske park-šume koje predstavljaju pravu oazu nadomak grada pogodnu za odmor i rekreaciju.

Ljubačevo

Prvo autohtono etno selo-muzej "Ljubačka dolina" otvoreno je nedavno u ljubačevskom domaćinstvu vlasnika Nedeljka Brankovića. Etno selo čine kuće, ambari za žito, mlječar, vajati, zgrade za spavanje i drugi - ukupno blizu 30 objekata, a svi su autentični i preneseni sa različitih lokacija, iz sela Kola, Krmina, Javorani i Ljubačevo.

Ponuda na bazenima

Spas od ljetnih vrućina i malo odmora Banjalučani već sada traže na bazenima "Akvane" i "Fortune" sa nizom popratnih sadržaja.

Iz Turističke organizacije Banjaluka (TOBL) kažu da će svi oni koje odluče da ljeto provedu u Banjaluci imati priliku da uživaju u nizu kulturnih i sportskih događaja.

"Pored niza festivala, svi oni koji vole prirodu imaju mogućnost da posjete nekoliko izletišta. Najatraktivnije izletište svakako je Krupa na Vrbasu, a odnedavno je otvoreno i etno selo 'Ljubačka dolina', koje nudi bogatu ponudu za cjelodnevno uživanje", rekao je Zoran Sanković, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji.

Turistička organizacija:

Iz TOBL su istakli da je za prva četiri mjeseca u Banjaluci ugošćeno 22.676 turista, dok je bilo 34.480 noćenja.

Broj dolazaka povećan je 17 odsto u odnosu na prošlu godinu u istom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije