Banja Luka

Centru za socijalni rad povećan budžet: Više novca za korisnike pomoći

Centru za socijalni rad povećan budžet: Više novca za korisnike pomoći
Centru za socijalni rad povećan budžet: Više novca za korisnike pomoći

BANJALUKA - Odbornici Skupštine grada Banjaluka prepoznali su potrebe Centra sa socijalni rad, koji iz godine u godinu ima sve više korisnika, pa im je ove godine u odnosu na prošlu budžet veći za 700.000 KM, što znači da će biti i više novca za korisnike socijalne pomoći.

Vera Sladojević, direktorka Centra za socijalni rad, kazala je da ukupan budžet za tekuću godinu iznosi oko 13,2 miliona KM, dok je prošle godine u kasi bilo  12.445.000 KM. Ona je navela da je ovaj budžet osigurao zadovoljenje potreba onih kategorija koje zaslužuju primarnu pažnju lokalne zajednice, a da sredstva ispod 13 miliona nisu dovoljna za adekvatno funkcionisanje ove ustanove, što se prošle godine pokazalo u praksi.

Istakla je da će novac biti usmjeren za isplatu novčanih pomoći, dodatka za pomoć i njegu drugog lica, podršku za osposobljavanje djece i omladine te smještaj u ustanove i hraniteljske porodice kao i dnevno zbrinjavanje i pomoć u kući.

"Pored toga, ova sredstva su namijenjena i za troškove sahrana, dnevni centar za stara lica, personalnu asistenciju, prihvatnu stanicu za odrasla lica i djecu zatečenu u skitnji, te naknadu za smještaj u porodici licima koja ostvaruju pravo na smještaj u ustanovu", kazala je Sladojevićeva.

Ističe da se broj korisnika znatno povećao u domenu isplate jednokratne novčane pomoći za najugroženije, te naknade za tuđu njegu i pomoć.

Kako je Sladojevićeva navela, sve veći broj ljudi svakodnevno ostaje bez posla, a primarna uloga centra je da pomaže ljude u stanju socijalne pomoći.

"Imamo 21.000 korisnika socijalne pomoći i dobrim dijelom idemo u korist stranke i uvijek dajemo onoliko koliko možemo. Ipak, ne možemo reći da su svima potrebe zadovoljene na način koliko je njima potrebno", ističe ona.

Dodala je da su najčešći problemi sa kojima se Centar susreće barkorazvodni postupci, gdje su djeca najosjetljivija kategorija, ali se ova ustanova zasad uspješno bori sa ovom problematikom.

"Porodica je danas degradirana jer svake godine broj razvoda znatno raste, a brak opstaje maksimalno pet godina. Predrasuda je da se samo majkama povjeravaju djeca, a očevi su se u mnogo slučajeva pokazali kao kvalitetniji roditelji. Nama je važno da je u postupku najbitnije zaštititi dijete i njegove potrebe", priča Sladojevićeva.

Istakla je da je od njenog imenovanja na funkciju direktorke ove ustanove prošlo tek nekoliko mjeseci, ali se pomaci u radu primijete.

"Kategorična sam u nastojanjima da se spriječi bilo kakva vrsta zlouptrebe položaja stručnog radnika, a izvršena je i detaljna analiza svih predmeta koji su bili sporni jer Centar mora vratiti ugled koji je ranije imao. Imamo otvoren kontakt s medijima jer svi imaju pravo znati šta se dešava u Centru, a poboljšana je i saradnja sa nevladinim organizacijama", rekla je ona.

Nisu dužnici Domu

Prema riječima Vere Sladojević, u javnosti se pojavila spekulacija o tome da se i Centar za socijalni rad nalazi na listi dužnika prema Domu "Rada Vranješević", što, ističe, nije tačno jer oni najredovnije izmiruju obaveze.

"Imamo izuzetnu saradnju sa Domom i ogorčeni smo zbog dezinformacije o tome da smo na listi dužnika", kazala je Sladojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije