Banja Luka

Cvijanović: 22. april obilježavati sa velikim dostojanstvom

Cvijanović: 22. april obilježavati sa velikim dostojanstvom
Cvijanović: 22. april obilježavati sa velikim dostojanstvom

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović položila je danas vijenac na Spomenik palim borcima NOR-a, povodom 22. aprila - Dana grada Banjaluka, i izrazila očekivanje da će i u buduće ovaj dan biti obilježavan sa velikim dostojanstvom.

"Danas je dan kada proslavljamo slobodu i pobjedu nad strašnim zlom koje je zadesilo čovječanstvo. I, iako se to desilo davno, treba da budemo svjesni svih onih stabilizacijskih vrijednosti koju nosi jedna ovakva pobjeda", rekla je Cvijanovićeva nakon polaganja vijenaca. 

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je novinarima da su u završnici obilježavanja 22. aprila danas položeni vijenci na Spomenik palim borcima NOR-a, oslobodiocima Banjaluke, prisjećajući se svih žrtava, kao i njihovog doprinosa antifašističkoj borbi. 

"To je naša obaveza i dužnost da mlađim generacijama prenosimo ono što se počesto u posljednje vrijeme počelo u istoriji i zaboravljati ili pokušava čak i revidirati", naglasio je Gavranović. 

On je dodao da je Banjaluka slobodarski grad i da je to pokazala do sada, te da je radi toga Dan grada i 70 godina slobode veliko slavlje. 

Gavranović je istako da je u Banjaluci danas najniža stopa nezaposlenosti u BiH i da po evropskom modelu ona iznosi 21,9 odsto za prva tri mjeseca ove godine. 

Prema njegovim riječima, u Banjaluci je posljednjih godina učinjen snažan zaokret, te da se pokušava stvoriti ambijent u kojem će domaći, ali i strani privrednici naći svoj interes i razviti nove kapacitete i stvoriti uslove za nova zapošljavanja. 

Gavranović je dodao da je grad dobio međunarodni sertifikat na osnovu kojeg će moći da ima pristup određenim fondovima koji do sada nije imala. 

Vijence na Spomenik palim borcima NOR-a položili su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Dragan Likač i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, narodni poslanici u parlamentu Republike Srpske, te generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić. 

Vijence su položili i predstavnici SUBNOR-a, Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka, Republičke i gradske organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih lica, Boračke organizacije Republike Srpske i grada Banjaluke, te predstavnici političkih partija i delegacija gradova prijatelja iz Kajzerslauterna.

Na spomenik palim borcima NOR-a vijence su položili i delegacije Saveza logoraša Republike Srpske, gradskog odbora SUBNOR-a iz Beograda, Podgorice i Herceg Novog, te predstavnici Društva "Josip Broz Tito" i Udruženja rezervnih vojnih starješina Banjaluka. 

Povodom Dana grada danas su položeni vijenci i na Spomen-kosturnicu na Novom groblju, na spomenik palim borcima na Banj-brdu, na groblju "Sveti Pantelija", na spomenik žrtvama logora Jasenovac, te Spomen-obilježje "12 beba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije