Banja Luka

Cvjeta privredni kriminal

Cvjeta privredni kriminal
Cvjeta privredni kriminal

BANJALUKA - Zloupotreba službenog pečata, poslovne prevare i falsifikovanje službenih knjiga samo su neka od krivičnih djela protiv privrede, čiji je broj lani porastao za čak 63,4 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Broj zloupotreba u oblasti skidanja ili povrede službenog pečata sa 26 povećan je na čak 122, a poslovne prevare su udvostručene.

Sve to stoji u podacima iz Informacije o stanju bezbjednosti na području grada za 2016. godinu.

"Rasvijetljeno je 217 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Nadležnim tužilaštvima podnesena su 143 izvještaja protiv 164 lica", navodi se u ovoj informaciji.

U Privrednoj komori RS smatraju da su ovi podaci rezultat pojačanog rada kontrolnih organa.

"Privredna komora RS se zalaže za poštovanje zakona, jer svi koji krše zakon, odnosno svi koji su u sivoj ekonomiji, predstavljaju nelojalnu konkurenciju onima koji rade u skladu sa zakonom. Siva ekonomija je jedan od najvećih problema privrede, na koji mi godinama ukazujemo", navode iz Privredne komore RS.

Na pitanje da li je uzrok ovakvih podataka rad policije ili, pak, siva ekonomija, Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, odgovara da je na to podjednako uticalo i jedno i drugo, te da je "istina između".

"Ekonomska beda u koju polako ulazimo kao društvo i kao pojedinci ljude dovodi u situaciju da pokušavaju rešiti neke od svojih finansijskih problema. Verovatno je istina negde između, jer muka natera ljude da rade nešto što je nedopustivo, a s druge strane oni koji su se bavili sličnim aktivnostima, a za to nisu bili kažnjeni, navode ih da se zapitaju da li i oni treba da traže taj prostor i budu manje pošteni kako bi zadovoljili finansijske potrebe", kazao je Pavlović.

Navodi da ekonomski teško vrijeme u kojem se društvo nalazi ukazuje na činjenicu da postoji mnogo više zloupotreba.

"Jedna izreka u pravu kaže da prilika stvara lopova. Ljudi nisu lopovi, ali ako im se za to stvori prilika, pa još vide da neće biti kažnjeni - lako se promeni takav stav", dodaje Pavlović.

Više provala i razbojništava

Stanje javne bezbjednosti na području grada lani je obilježio veći broj krivičnih djela, ali i veća rasvijetljenost, smanjen broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira i manje saobraćajnih nezgoda.

Zanimljiv je podatak da je u velikom porastu broj provala u apoteke i zdravstvene ustanove, a više je i razbojništava. Najviše su stradale sportske kladionice, banke i pošte, a u porastu je i broj krađa na otvorenom.

  

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije