Banja Luka

Dođu s predrasudama, odu oduševljeni (FOTO)

Dođu s predrasudama, odu oduševljeni (FOTO)
Dođu s predrasudama, odu oduševljeni (FOTO)

Banjaluka s rijekom Vrbas, znamenitostima i izletištima postaje sve atraktivnija destinacija, što potvrđuje i podatak da je grad za prvih šest mjeseci posjetilo 36.996 turista, dok je ostvareno 57.285 noćenja.

To je za 24 odsto više dolazaka u odnosu na isti period prošle godine i 19 odsto više noćenja.

"Ovo je veliko povećanje posjeta, iznad svakog prosjeka, pogotovo što smo prošle godine imali veliki pad u odnosu na 2013. Banjaluka iz godine u godinu bilježi istorijske maksimume turističkog prometa", rekao je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije grada (TOBL).

Najviše turista bilo je iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke.

Turizmu grada najviše nedostaje promocija kroz turističke agencije, dok se posjetioci o Banjaluci najviše informišu putem interneta i preporuka prijatelja, a sve manje putem štampanih brošura.

Iz TOBL-a kažu da strani turisti dolaze sa brojnim predrasudama prema našim prostorima i da njihova očekivanja nisu velika, ali odlaze s pozitivnim utiscima. Žalbe i kritike su rijetke i odnose se na neke usluge.

Prema riječima Šukala, pored užeg centra, tvrđave Kastel, Vrbasa, posjetioce najviše privlači panoramsko razgledanje grada, spomenik na Banj brdu, samostan Marija Zvijezda u Trapistima, Krupa na Vrbasu, etno selo Ljubačke doline...

On navodi da je dobro zaživio etno turizam u Piskavici, gdje mještani u narodnim nošnjama izvode performans nekog od običaja, kao što su dovođenje mlade u kuću, krsna slava i slično.

Samir F., koji je sa djevojkom Asjom došao iz Osla u Banjaluku prvi put, oduševljen je gostoprimstvom, dok su na njega najveći utisak ostavili rijeka Vrbas i rafting.

Ljiljana Malić, radnica hostela "Herz", kaže da u posljednje vrijeme bilježe dobru posjećenost, te da su prošle sedmice imali goste iz Azerbejdžana i Južne Afrike, a najviše im inače dolaze Slovenci i turisti iz regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije