Banja Luka

Filatelističko društvo Banjaluka bez prostorija za rad osam godina

Filatelističko društvo Banjaluka bez prostorija za rad osam godina
Foto: N.N. | Filatelističko društvo Banjaluka bez prostorija za rad osam godina
Biljana Popović

BANJALUKA - Jedno od najdugovječnijih aktivnih društava u gradu, Filatelističko društvo Banjaluka, koje ima oko 70 članova, već osam godina nema prostorija za rad.

Sjedište Udruženja, koje je osnovano davne 1936. godine, do 2010. nalazilo se u "Medicinskoj elektronici", a poslije stečaja ovog preduzeća morali su se iseliti iz prostorija ove ustanove.

U nekoliko navrata od kada su ostali bez prostora za rad pa sve  do 2015. godine članovi jednog od banjalučkih udruženja građana sa najdužom istorijom od grada su tražili prostorije za rad, ali ih nikada nisu dobili.

Goran Barać, predsjednik Filatelističkog društva Banjaluka, kazao je da je ovo udruženje, koje postoji već 82 godine, jedino tokom Drugog svjetskog rata prekidalo svoj rad.

"Društvo ima oko 70 članova, od kojih je trećina aktivna. Ovo je jedino udruženje filatelista u Republici Srpskoj i jedno od rijetkih aktivnih društava ovog tipa u Bosni i Hercegovini", kazao je Barać.

Osnovna djelatnost ovog društva je obezbjeđivanje novih izdanja poštanskih maraka RS za svoje članove, učešće na lokalnim, regionalnim i svjetskim filatelističkim izložbama, izdavanje prigodnih koverata i poštanskih žigova (povodom važnijih događaja iz sadašnjosti i prošlosti), te izdavanje internog biltena pod nazivom "Kolekcionar".

Iako posljednjih osam godina nemaju svoje prostorije za rad, aktivni članovi ovog udruženja po potrebi i dalje se druže.

"Nakon svih nerealizovanih obećanja, za dodjelu prostorija nismo se obraćali novom gradonačelniku, sada imamo nekakav svoj ciklus okupljanja. Danas se povremeno, kada se za to ukaže potreba, aktivni članovi ovog udruženja sastaju u hotelu 'Bosna'", dodao je Barać. 

Društvo već dvije decenije aktivno sarađuje sa "Poštama Srpske" savjetima u domenu izdavačke politike poštanskih maraka RS.

"Takođe, banjalučki filatelisti učestvuju i u predlaganju motiva koji će se naći na poštanskim markama RS i na taj način daju puni doprinos kvalitetnoj izdavačkoj politici ovih vrijednosnica", istakao je Baroš.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Goran

Je li se čovjek preziva Barać ili Baroš, odlučite se.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije