Banja Luka

Budžet BL veći za osam odsto, predviđena i sanacija Banskog dvora

Budžet BL veći za osam odsto, predviđena i sanacija Banskog dvora
Budžet BL veći za osam odsto, predviđena i sanacija Banskog dvora

BANJALUKA- Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je danas da je procjena ukupnog stanja i kretanja u realizaciji gradskog budžeta u ovoj godini doprinijela projekciji budžeta za narednu godinu, koji bi trebalo da iznosi 128.270.000 KM, što je za osam odsto više od ovogodišnjeg rebalansa.

Punjenje budžeta u ovoj godini je 100 odsto, zbog čega će u gradskoj kasi nakon dvije godine biti suficit od 200.000 KM.

Potvrdili su to juče nadležni na konferenciji govoreći o ovogodišnjem budžetu, te o usvajanju Nacrta budžeta za 2016. godinu i najavi javnih rasprava. Zbog ostvarenog priliva u gradskoj kasi, prognoze vlasti prilikom pravljenja nacrta su bile optimistične pa je projektovani budžet od 128,27 miliona KM za 8,1 odsto veći u odnosu na ovogodišnji rebalans.

"Nizom mjera uspjeli smo da izvršimo stabilizaciju budžeta. Operativni plan mjera za poboljšanje naše finansijske likvidnosti dao je rezultate, koji su nam uz procjenu ukupnog stanja i kretanja dali za pravo da uđemo u projekciju budžeta za 2016. godinu koja je veća 8,1 odsto", rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, prioriteti u idućoj godini su politika socijalne zaštite i oživljavanje privrednih aktivnosti, a stopa nezaposlenosti u zadnje tri godine smanjena je za četiri odsto.

Gavranović je naglasio da su tokom pripreme budžeta obavljene konsultacije sa svim budžetskim korisnicima, te da su analizirani zahtjevi i potrebe za finansiranje njihovih aktivnosti.

"Ukupan zahtjev svih korisnika, iako su bili svedeni na minimalnu mjeru, iznosi oko 134 miliona KM, a to znači da imamo raskorak u iznosu od šest miliona KM u odnosu na iskazanu potrebu, koja je sigurno realna, ali tražili smo da se ti prioriteti preslože i uklope u 128 miliona KM", rekao je gradonačelnik.

Radmila Stojnić, koordinator za budžet i finansije, rekla je da je u ovoj godini, poslije primjene operativnih mjera, ostvaren prihod od 9,6 miliona KM.

Kod Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja ostvareno je povećanje kod komunalnih naknada za 9,9 odsto, zatim kod prihoda od zakupa objekata grada za 19, te prikupljanja komunalnih naknada za 9,2 odsto.

"Glavni zadatak operativnih planova su bile mjere za povećanje prihoda, a drugi zadatak mjere uštede. Svi koji koriste budžetska sredstva su bili u obavezi da ga realizuju. Predvidjeli smo da do kraja godine dođemo do nekog blagog suficita i na kraju devetog mjeseca imali smo suficit od 200.000 KM, što daje garancije da do kraja ove i iduće godine nastavimo s ovim mjerama", rekla je Stojnićeva.

Javne rasprave o Nacrtu budžeta počinju od večeras održavanjem javne rasprave u Piskavici, a završavaju se 1. decembra u KC Banski dvor. Primjedbe i prijedloge građani mogu uputiti i na mejl [email protected].

Novo ruho za šetalište

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je juče da je u planu realizacija ideje o modernizaciji šetališta od zgrade Narodnog pozorišta RS do početka Gospodske ulice. Naveo je da je, prema procjenama, za realizaciju ovog plana potrebno više od 2,5 miliona KM.

Prema njegovim riječima, čim budu spremni investiciono-tehnički uslovi, krenuće se u traženje sredstava i realizaciju ovog posla.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije