Banja Luka

Gavranović: Zlatom plaćam za dva dobra pravnika

Gavranović: Zlatom plaćam za dva dobra pravnika
Gavranović: Zlatom plaćam za dva dobra pravnika

Banjalučka vlast i opozicija ne mogu da se usaglase ni koliko zaposlenih ima gradska uprava. Po računici opozicije- u Administraciji radi oko 800 radnika- što je, kažu, mnogo više od potrebnog broja. Gradonačelnik Slobodan Gavranović tvrdi da ih ima manje od 600, ali priznaje da postoji manji višak.

Bez obzira na to, Gavranović poručuje da Gradskoj upravi nedostaje još radnika, javlja ATV.

„Evo ja sada zlatom plaćam dva dobra pravnika i ekonomistu koji evo ovdje dežuraju svaki dan, traže posao, ali kapacitete te vrste nemate na tržištu rada. Meni trebaju dva pravnika, ja ih već godinu dana tražim i nismo uspjeli ni pored dva konkursa“.

I pored ta dva konkursa, Gradska uprava u junu je raspisala još jedan- za prijem još 13 radnika. Konkurs za tri radna mjesta u međuvremenu je poništen. U PDP-u ne spore da Banjaluci fali stručnjaka, ali zbog toga što je vlast, kaže Zoran Talić, godinama nagomilavala nekvalitetan kadar. Prema podacima iz izvještaja koje je dobio- uz 800 u gradskoj upravi i u javnim gradskm preduzećima radi još oko 580 radnika.

“Kad sve to prevedete u okvir gradskog budžeta, vidjećete da oko 37 miliona maraka troše svi zaposleni što je oko 40 % budzeta. Efekti-to nek procijene građani, a suština je nastavak zapošljavanja po partijskoj liniji SNSD-a i njihovih koalicionih partnera”, rekao je Zoran Talić, odbornik PDP-a u Skupštini grada.

Uzrok gužvi u gradskim kancelarijama, poručuje Talić, je i nedostatak radnih mjesta u realnom sektoru zbog čega je potrebno ulagati u privredu. SDS-ov Milenko Jaćimović saglasan je sa gradonačelnikom da je gradu potrebno više stručnjaka. A dok ih ne nađu, Jaćimović ima jedan predlog.

“Da se izvrši revizija učinka rada po radnom mjestu gdje bi se otkrilo koji platu zaista zarade, a koji dobijaju platu iz budžeta, a ne zarađuju je”, smatra Milenko Jaćimović, odbornik SDS-a u Skupštini grada.

Gradonačelnik poručuje da bi, prema svjetskim standardima grad veličine Banjaluke, trebalo da zapošljava oko 600 radnika. Iz opozicije odgovaraju da evropski standardi preporučuju jednog zaposlenog u administraciji na 1.000 stanovnika. Tom računicom, platu u banjalučkoj upravi trebalo bi da zarađuje oko 200 radnika, ali efikasnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije