Banja Luka

Gerontološki centar Banjaluka: Pjesma se sama piše, pjesnik je zapisuje

Gerontološki centar Banjaluka: Pjesma se sama piše, pjesnik je zapisuje
Foto: Ustupljena fotografija | Gerontološki centar Banjaluka: Pjesma se sama piše, pjesnik je zapisuje

BANJALUKA - Pjesma se sama piše, a pjesnik je tu samo da je zapiše, poručili su pjesnici i književnici iz Gerontološkog centra Banjaluka, sa obilježavanja 21. marta, Svjetskog dana poezije.

Inače, treću godinu zaredom u Centru obilježavaju ovaj dan, čitajući poeziju i predstavljajući djela koja su nastala u okrilju ove ustanove.

Kako je kazala Mirjana Janković, radna terapeutkinja Gerontološkog centra Banjaluka, a koja je bila organizator i voditelj ovog programa, veliki broj njihovih korisnika godinama piše poeziju, a neki su tu izdali i prve zbirke pjesama.

"I ove godine smo predstavili njihova djela, jer želimo da se javnost upozna sa poezijom koja nastaje u Gerontološkom centru. Imamo nekoliko pisaca, i to Jovana Kuzmića, Željka Piljka, a tu su i Slavica Pejaković, Fatima Halavač, Mirjana Smiljanić Sukur, te Radosavka Račić i Radenko Čenić. Ono što je bitno je da uz radne terapije imamo i kreativne te stvaralačke radionice, a trudimo se da podstičemo korisnike da se bave onim što vole", istakla je Jankovićeva.

Željko Piljak, korisnik Centra, koji poeziju piše još od srednje škole, kaže da je ova vrsta književnosti sastavni dio života.

"Pjesma se sama piše, a pjesnik je tu samo da je zapiše. Pjesma dolazi odnekud, a mnogo pjesama sam napisao u hodu. Ona jednostavno dođe, bitno je samo zapisati je na vrijeme, da se ne zaboravi", poručio je Piljak.

Prema riječima Vinka Lolića, direktora Gerontološkog centra, oni se trude da njihovi korisnici prilikom dolaska u dom nastave živjeti kako su živjeli do tada.

"Mi podstičemo njihovu kreativnost, a ovdje imamo veliki broj pjesnika, književnika, iza kojih stojimo, te, kada smo u mogućnosti, finansiramo njihove knjige. Podstičemo i njihove druge aktivnosti za koje iskažu želju, a sa njima rade profesionalci, i oni se tada osjećaju korisnim i važnim", istakao je Lolić.

Inače, studenti Filološkog fakulteta UNIBL su bili moderatori na obilježavanju ovog dana, a cilj je bio međugeneracijsko povezivanje studentske populacije sa srednjom generacijom, pa sve do osoba treće životne dobi. Uz to su imali i muzičku podršku ansambla "Lira".

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije