Banja Luka

Kamen temeljac za Arnaudiju 22. aprila

Kamen temeljac za Arnaudiju 22. aprila
Kamen temeljac za Arnaudiju 22. aprila

BANJALUKA - Svečanost polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjaluci biće održana 22. aprila.

Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjaluci.

O ponovnoj obnovi Arnaudije, porušene 7.maja 1993., razgovarano je na nedavnom sastanku direktora Vakufske direkcije Senaida Zajimovića sa muftijom banjalučkim Osmanom ef. Kozlićem. 

U Ankari su 11. oktobra 2016. godine direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem potpisali Protokol o realizaciji projekta ponovne izgradnje Arnaudije džamije, navode federalni mediji, a prenosi mondo.ba.

Arnaudija, poznata i kao Defterdarija, osim što se nalazila u neposrednoj blizini najpoznatije banjalučke džamije Ferhadije, bila je i prema stilu slična ovoj džamiji.

Prema istorijskim podacima, Arnaudija je podignuta 1595. godine, a graditelj je bio Hasan-defterdar, ministar finansija Bosanskog pašaluka i prijatelj Ferhad-paše Sokolovića.

Arnaudija je u tadašnjem Donjem Šeheru izgrađena u klasičnom Otomanskom stilu, a džamija pripada tipu potkupolnih džamija sa trijemom i kamenom munarom. Srušena je tokom rata u BiH 1993. godine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije